Skocz do zawartości

Problem z płytka LF

coollerus

Pomocna odpowiedź

Oto mój problem. Otóż mam gdzieś połączone 5V i - i zupełnie nie wiem gdzie. Już 3 razy robiłem płytkęi ciągle to samo. Nie wiem czy to moja wina, czy może są złe płytki. Zupełnie nie wiem co o tym myśleć...

Oto te pcb (kaytec'a):

Potem, jeśli bedzie trzeba to wrzyce zdjecie płytki.

Dzieki

Jak nie wiesz gdzie co jest i nie chce Ci się szukać po ścieżkach, to przechodzisz do widoku schematu, klikasz na dowolny sygnał z 5V prawym i wybierasz "show". W okienku z PCB wszystkie ścieżki z 5V zostaną podświetlone.

Uwaga - jeśli zastosowałeś gdzieś np. dławik, to podświetli Ci wszystkie ścieżki, które od/do dławika dochodzą. Tak samo jak masz zworkę np. z goldpinów do włącznika, to też podświetli Ci tylko fragment, który dochodzi do tego elementu. Ale to wszystko chyba logiczne 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nawyk - płytka nie jest zrobiona tak jak myślisz. Pracowałem na eaglu nie tworząc schematu. Wiec wiesz.

Generalnie nie można się oprzeć na moim projekcie tak że zrobi się wszystko według schematu i programu i będzie działać. Za co oczywiście przepraszam. Dokumentacja jest trochę pokręcona. W programie są pomieszane wejścia czujników (zależy jak kto podłącza). Komuś już płytkę robiłem w domu, bo zrobił ją według moich schematów i ów ktoś wysłał ją do mnie pocztą bo miał z nią problem. Jeszcze raz przepraszam za zrąbaną dokumentację projektu, ale każdy się na czymś uczył. Sam już nie mam oryginalnych plików i nie wiem które są przerobione, a które nie. Na forum był wątek o stworzeniu "diodowego" line followera, wspólnymi siłami - taki open sourcowy projekt.

Opisz jeszcze raz problem to spróbuje pomóc, nie rozumiem z czym masz połączone 5V.

mimo wszystko płytka działa. Przede wszystkim trzeba wywalić rezystor i kondensator przy resecie. Tak to ma działać:

Bardzo miło z twojej strony. Jeśli chodzi o program to zauważyłem, ale nie jest to problemem. Co do tego faktycznego problemu, to narazie spróbuje sam się z nim uporać. Może żeczywiscie coś źle zlutowałem? Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak coś dalej nie bedzie chciało zadziałac to jutro (w sumie to dzisiaj) napiszę. 😉

Teraz pojawił sie inny problem - wszystkie diody LED albo swiecą, albo gdy pokrecę potencometrem gasną. Niezależnie od tego, czy przykładam kartkę, czy nie...mogę sobie nią wymachywać, a i tak nic sobie z tego nie robią 😅

Spróbuj ustawić diody tak żeby zgasły, a następnie połącz nogi jednego (któregoś) fototranzystora, jeżeli komparator jest złożony poprawnie to dioda powinna się zapalić.

Odwortnie czyli: albo źle polaryzacja (plus minus), albo zamieniłeś fotodiody z fototranzystorami, ale skoro robisz zwarcie i działa to znaczy że odwrotnie fototranzystory. Sprawdź jeszcze telefonem z aparatem, albo jakąkolwiek kamerą czy widzisz podczerwień.

Jeżeli komparator ci działa (układ sprawny) - robisz zwarcie to się świeci, to najwidoczniej problem jest w fototranzystorach - kupujesz te pracujące w podczerwieni? Musisz je dobrze ustawić ale generalnie pracują od samego początku.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.