Sosna Napisano Październik 20, 2007 Udostępnij Napisano Październik 20, 2007 Orientuje sie ktoś może ile maxymalnie obrotów na minute (lub obrotót na volt) ma silnik od CD-ROMu ?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
raddeon Październik 20, 2007 Udostępnij Październik 20, 2007 Jeżeli chodzi o prętkość 1X to ok 500obr/min (dane odtwarzacza CD). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Październik 21, 2007 Udostępnij Październik 21, 2007 Zależy jaki silnik. Do napędu płyty jest używany silnik krokowy, a do przesuwania lasera i otwierania szuflarki zwykłe silniki. Podaj o jaki silnik chodzi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sosna Październik 21, 2007 Autor tematu Udostępnij Październik 21, 2007 a no fakt ... sorry zapomniałem to napisać! 🙂 chodzi o silnik krokowy napędzający płytę! Dodam ze jest to silnik wyciągnięty z napędu LG o prędkości 40x Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
pawel Październik 22, 2007 Udostępnij Październik 22, 2007 No to ma prędkość 40x. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Październik 22, 2007 Udostępnij Październik 22, 2007 Czyli 20tys/min, żeby uniknąć pytań. ps> To nie jest silnik krokowy tylko bldc... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gutek77 Listopad 2, 2007 Udostępnij Listopad 2, 2007 Czyli bez szczotkowy silnik trojfazowy jezeli sie nie mylę.Najleszy stosunek waga do mocy i wogółe duzy moment .Jak wiemy ma zastosowanie w modelarstwie szczególnie lotniczym. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
McRancor Listopad 3, 2007 Udostępnij Listopad 3, 2007 Prędkość tego silnika nie zależy wprost od napięcia, tylko od częstotliwości komutacji, która realizowana jest elektronicznie (oczywiście im wyższe napięcie tym wyższe obroty można uzyskać, ale nie tak jak w klasycznych silnikach DC). Maksymalna częstotliwość jest dość trudna do określenia i zależy w znacznej mierze od sterownika, ale te 20tys. można śmiało przekraczać, nawet dwukrotnie. Bez dobrego sterownika nic z nim nie zrobisz, a zbudować dobry sterownik to sztuka. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
transpacyfic Październik 9, 2008 Udostępnij Październik 9, 2008 W przypadku silnika do obracania płytką liczy się również szybkość (częstotliwość) przełączania między cewkami. Można ją zwiększać do pewnego momentu, a potem silnik będzie tracił obroty, słabł, może się nawet spalić . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Maxo Październik 11, 2008 Udostępnij Październik 11, 2008 . . . na przyszłość patrz na datę ostatniego posta plz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Calasilyar Styczeń 29, 2009 Udostępnij Styczeń 29, 2009 Do napędu płyty jest używany silnik krokowy ps> To nie jest silnik krokowy tylko bldc... to jak w końcu jest... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Styczeń 29, 2009 Udostępnij Styczeń 29, 2009 Silniki BLDC (Brushless DC Motor - bezszczotkowy silnik prądu stałego) i krokowe mają wiele wspólnego. Obydwa mają wirujące magnesy, nie mają szczotek doprowadzających prąd do wirnika, obydwa wymagają specjalnego sterownika podającego impulsy sterujące na elektromagnesy stojana. Różnica polega na tym, że silnik krokowy jak sama nazwa mówi wykonuje serię mikrokroków na obrót, natomiast silnik BLDC wiruje bez kroków (rolę mechanicznego komutatora pełni układ elektroniczny). PS. Wszystko to co napisałem powyżej jest wynikiem 5 minut szperania i czytania w google. Wcześniej nie miałem zielonego pojęcia co to jest silnik BLDC. Można? Można. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Calasilyar Styczeń 29, 2009 Udostępnij Styczeń 29, 2009 Wcześniej nie miałem zielonego pojęcia co to jest silnik BLDC. Można? Można. W poprzednim poście nie pytałem o to, co to jest silnik BLDC, ale o to, jaki silnik jest w cdromie, bo pomiędzy postem Pawła i Daniela jest rozbieżność. Niby szczegół, a pozwala uniknąć wszelkich PS. 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Styczeń 29, 2009 Udostępnij Styczeń 29, 2009 W CD-Romach są 3 silniki - BLDC od kręcenia płytą, krokowy od przesuwania głowicy i zwykły DC do wysuwania tacki. Ciężko zgadnąć o który Ci chodzi. Skąd to wiem? Rozłożyłem kilka(naście) nagrywarek DVD (kiedyś bawiłem się laserami, fajna zabawa była, jak się płoszyło gołębie siedzące na parapetach dwa bloki dalej 😃 ), w CD-romach pewnie są takie same silniki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
szimon Styczeń 29, 2009 Udostępnij Styczeń 29, 2009 Z kilkunastu rozebranych napędów CD raz trafiłem na silnik krokowy przesuwający głowicę, przeważnie jest zwykły DC. I raz w napędzie DVD. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »