Skocz do zawartości

Zdalne sterowanie - podczerwień

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, wiem że post nie do końca dotyczy robotyki, ale widziałem takie rozwiązanie w niektórych robotach użytkowników forum.

W wyszukiwarce nic nie znalazłem, a google też za dużo mi nie powiedziało.

Otóż zastanawiam się jak zrobić zdalne sterowanie silnikami na podczerwień, najlepiej na piloty RC5.

W google znalazłem tylko moduły i opisy jak zrobić bezprzewodowe włączanie i wyłączanie urządzenia, ale nie znalazłem nic o sterowaniu.

Jest to pojazd gąsienicowy którego napędzają 4 silniki, po 2 na jedną gąsienicę, przy jeździe prosto oczywiście uruchamiają się wszystkie, tak samo w tył, a przy skręcie przeciwne (jak w prawo do lewa gąsienica i na odwrót).

Ma ktoś może jakiś pomysł jak to rozwiązać zdalnie?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Można to dosyć prosto zrobić na mikroprocesorach Atmel AVR i odbiorniku TSOP1736 w BASCOMIE (funkcja getrc5). Odczytuje się adres i komendę dla każdego z przycisków, sprawdza który przycisk został naciśnięty i na taj podstawie, korzystając na przykład z warunku If...Then robi się skok do podprogramu, w którym sterujesz odpowiednio silnikami przez mostek z mikroprocesora.

Ja mogę dorzucić propozycje nieco droższą i na większe odległości (do 10-15m), jest nią Bluetooth.

Tu musisz się wykazać dobrą znajomością programowania. Ja Ci proponuje zabawę z mikrokontrolerem np atmega8 (zamienniki atmega 48,88,168) i gotowym modułem Bluetooth BTM-222.

W ten sposób można tym pojazdem sterować na większe odległości nawet przez przeszkody czego ci nie daje pilot RC5 i sterowanie laptopem lub nawet komórką która ma Bluetooth.

Dzięki za podpowiedzi.

profesorek, z programowaniem może być mały problem bo obawiam się iż nie znam bascoma w takim stopniu. No i sam moduł też kosztuje ok 100zł.

Na początek wolałbym jednak tą irde, ale może w przyszłości gdy ten projekt wypali spróbuje z bt.

KD93, dzięki za pomoc. Właśnie się zastanawiałem na tym odbiornikiem.

Ja mogę dorzucić propozycje nieco droższą i na większe odległości (do 10-15m), jest nią Bluetooth.

Profesorek dostaniesz bana na pisanie postów zobaczysz, podczerwienią można bez problemu uzyskać dużo większy zasięg niż 10-15m. Wystarczy zrobić własny pilot RC5, ale z tego co się orientuje to bez problemu zwykłym pilotem da się osiągnąć 10-15m.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...