Skocz do zawartości

Czy czeka nas koniec internetu mobilnego w Polsce?

Pomocna odpowiedź

2 godziny temu, Harnas napisał:
16 godzin temu, deshipu napisał:

Szkoda, że potrzeby długofalowe, takie jak ochrona środowiska, ograniczanie ryzyka zachorowań, planowanie przestrzenne czy też nawet wygoda użytkowników są zaspokajane mniej chętnie, niż krótkowzroczna potrzeba zarabiania jak największej ilości pieniędzy w jak najkrótszym czasie.

Że co? Produkowanie nowych BTS degraduje środowisko, zużywa energie a i tak za pare lat taki BTS będzie przestarzały. Do tego im mniej BTS tym mniej zeszpecony krajobraz. Więc może poza chorobami, co nie jest jednoznaczne, wychodzi że operatorzy dbają o to co określiłeś "potrzebami długofalowymi". Wygoda czy też jakość prawie zawsze jest ściśle powiązana z ceną. Więc jeśli ludziom pasuje taka jakość/cena i nie uciekają do konkurencji to jest dobrze. Można nawet podciągnąć mniejszą jakość usług o dbanie o zdrowie - im mniejsza wygoda tym mniej klientów - tym mniej promieniowania EM.

Weź sobie odpuść taką hipokryzję. Ani to zabawne, ani do dyskusji nic nie wnosi.

3 godziny temu, zook napisał:

czy standart wifi przewiduje odpowiednio szybkie przełączenie między stacjami 'bazowymi'. W sensie jedziesz 60 km/h

Nie mam pojęcia. Ale zauważ że tam gdzie zagęszczenie ludzi jest największe, czyli jakieś centra miast, olbrzymia większość ludzi porusza się dużo wolniej.

11 godzin temu, Harnas napisał:

W Orange (Netia chyba też tak ma) tak właśnie jest. Fizycznie leci jednym "kablem" ale nie zalicza się do pasma głównego użytkownika.

W UPC też jest taka opcja: https://www.upc.pl/internet/poznaj/wi-free/ Pytanie tylko jak wiele osób z tego korzysta. Sam mam internet od UPC w domu już dobre kilka lat, a nawet nigdy nie myślałem, aby gdzieś na wyjeździe skorzystać z tej usługi (właściwie o niej zapomniałem). Może warto jednak sprawdzić 😉

Kiedyś słyszałem od człowieka pracującego dla jednej z sieci komórkowych że mieli w planach połączyć część BTSów światłowodami celem odciążenia ruchu bezprzewodowego między nimi. Było to w czasie kiedy o LTE było marzeniem.

Koleś miał dość dużą wiedzę techniczną na temat sieci. 

Ciekaw jestem jak to się skończyło i czy to ma jakiś większy sens. 

@PiotrekEl  Aktualnie większość btsów jest tak podpięta + dużo ma jeszcze radiolinie pomiędzy sobą. 

17 godzin temu, Treker napisał:

W UPC też jest taka opcja: https://www.upc.pl/internet/poznaj/wi-free/ Pytanie tylko jak wiele osób z tego korzysta. Sam mam internet od UPC w domu już dobre kilka lat, a nawet nigdy nie myślałem, aby gdzieś na wyjeździe skorzystać z tej usługi (właściwie o niej zapomniałem). Może warto jednak sprawdzić 😉

Ja korzystam i działa bardzo dobrze — w zasadzie w całym mieście mam Internet. Tylko to nie w Polsce.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...