Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam

Buduję pewien projekt oparty na arduino nano, z którego będę wykorzystywał tylko zasilanie 3.3V. Arduino chcilałbym zasilić z baterii (paluszki AA) chciałem użyć 3 paluszków, czyli w sumie 4,5 V. Podpiąłbym to pod wejście VIN, ale gdzieś wyczytałem że VIN trzeba zasilić od 7 do 12V. Czy jest to możliwe użycie tych 3 paluszków, czy trzeba zastosować coś dodatkowo?

Edytowano przez Kamar

Trzy paluszki możesz podłączyć bezpośrednio pod VCC, ale nie możesz wtedy działać z urządzeniami które wymagają logiki 3.3V, bo 4.5V to za dużo. Baterie AA zaraz po podłączeniu będą miały zasilanie <4.5V i wtedy nie może być NANO z uC 16MHz. Może działać, ale nie musi, wymóg katalogowy to co najmniej 4.5V. Są przetwornice, które od 1 do 5V zrobią Ci te 3.3V. Ale będzie żarło prąd nawet jak uśpisz uC. Może napisz coś więcej co planujesz.

• Lubię! 1

Mała uwaga. Przy logice 3,3v nie wszystkie moduły działają w procesorze. Arduino jest przystosowane do pracy w logice 5v.

• Lubię! 1

Ja ze swojej strony podsuną bym ci taką alternatywę: zamiast 3xAA 4xAAA (te 4 małe paluszki będą niewiele większe od jednego AA a więc zaoszczędzisz sporo miejsca) czyli >6V na starcie do tego ta przetwornica (step-up step-down )  dzięki, której na wyjściu otrzymasz 5V w zakresie od 2 do 16V a wiec i tak o wiele większy zakres niż potrzebujesz. Podpinasz pod +5V arduino i to tyle a co do logiki 3,3V  to zawsze można użyć konwertera poziomów logicznych.

• Lubię! 1
Dnia 10.05.2019 o 18:58, Electron napisał:

Mała uwaga. Przy logice 3,3v nie wszystkie moduły działają w procesorze. Arduino jest przystosowane do pracy w logice 5v.

Są Arduino z VCC 5V i takie z 3.3V, samemu można sobie zrobić nawet z 1.8V i wszystko działa (minicore).  Napięcie zasilania jest powiązane z maksymalnym dostępnym taktowaniem procesora, co ładnie obrazuje wykres w PDF do danego modelu uC. Jeśli zasilisz Arduino PRO MINI 16MHz z 3V to nie ma pewności czy będzie prawidłowo działać, ale takie 8MHz będzie działać bez problemu.

9 godzin temu, kaczakat napisał:

samemu można sobie zrobić nawet z 1.8V i wszystko działa (minicore). 

Prawie wszystko (przy 1.8V nie działa zapis do EEPROM-u, o ile mnie pamięć nie myli to przy 3.3V i taktowaniu 16 MHz również).

• Lubię! 1
Gość

Moim zdaniem zamiast męczyć się z paluszkami i przetwornicą lepiej zastosować jakiś niewielki li-ion i po sprawie. W tym zastosowaniu 8MHz wystarczy w zupełności ale gdyby się ktoś upierał przy przetwornicy i wyższym napięciu dla pełniej prędkości to aby oszczędzać prąd przetwornicę można załączać tylko w razie potrzeby do zasilania z 1 paluszka i stosując zasilanie buforowe z li-iona np. za pomocą tego wynalazku mcp1640

mcp1640.png

czas rozruchu po podaniu stanu wysokiego na pin EN to ok. 1ms

Gość

Jasne, że działa. Chodziło o to, że zamiast 3 paluszków wystarczył 1 żeby zasilić arduino. I jeszcze jedna uwaga, raczej nie próbuj podłączać napięcia 7-12 do VIN do wyższych napięć służy RAW, zerknij sobie do schematu arduino.

arduino_mini_Atmega328.jpg

5 godzin temu, ethanak napisał:

nie działa zapis do EEPROM

Przy 3.3V na pewno działa przy zalecanej prędkości zegara 8MHz. Przyznam, że nie testowałem przy jakim VCC przestaje działać zapis do EEPROM, a że nie znalazłem nic w PDF zmontowałem sobie układ na stykówce i działa przy 1.8V i 4MHz. I jest to stykówka... Nie wiem jak mocno należałoby jeszcze bardziej to popsuć by nie działało...

image.thumb.png.f2be1607eb271aa2d2d174e01d1c7964.png

W kolumnach jest wydrukowany na UART kolejno: adres, wartość odczytana, wartość do zapisu, wartość odczytana po zapisie, zmierzone napięcie VCC (INTERNAL REFERENCE).

Gość

Nie ma sensu zestawiać układ na granicy podanej w dokumentacji nawet kiedy podczas wstępnych testów działa. Może działać cały czas ale może przestać działać po jakimś czasie lub co gorzej zacząć działać nieprawidłowo. Logika BOOLa typu działa/nie działa w takich kwestiach bywa zawodna. Niestety często jest ona stosowana w stosunku do arduino tak w kwestii sprzętu jak bibliotek.

5 godzin temu, atMegaTona napisał:

Jasne, że działa. Chodziło o to, że zamiast 3 paluszków wystarczył 1 żeby zasilić arduino. I jeszcze jedna uwaga, raczej nie próbuj podłączać napięcia 7-12 do VIN do wyższych napięć służy RAW, zerknij sobie do schematu arduino.

arduino_mini_Atmega328.jpg

Mój błąd pomyliłem wejścia, oczywiście 7-12 V nie pod VIN 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...