Albert1972 Napisano Czerwiec 1, 2019 Udostępnij Napisano Czerwiec 1, 2019 Mam takie pytanie. Czy mieliście może kiedyś problemy z czujnikiem DHT 22? Mój przysparza mi problemów od samego początku. Czujnik zamontowany jest w lodówce ok 5 -6 metrów od arduino. Na początku wykorzystałem jako kabel żyłkę 3 x 1,5. Odczyt był stabilny ale często zrywało połączenie czy coś. Kiedy wypiąłem czujnik i wpiąłem go od nowa odczyt wracał na kilkanaście godzin i znów znikał. Obwiniałem więc kabel. W ramach radykalnej poprawy przesyłu danych zastosowałem przewód FTP CAT. 7. Uziemiłem oplot jak Pan Bóg przykazał i... poprawiła się dokładność odczytu ale czujnik nadal wymaga ręcznego wypinania co kilkanaście godzin. Pomyślałem no dobra, to ja Ci DHT bokiem podeślę(dwoma żyłami 1.5 biegnącymi innym peszlem) 5v i GND a odczyt sobie zgarnę po jednej żyle FTP CAT 7. DHT zareagował pozytywnie a jakże odsyłając jeszcze dokładniejszy pomiar. Niestety po kilkunastu godzinach znów zaprosił mnie na audiencję by ręcznie pomasować mu plecki. Pomyślałem więc - w lodówce cholera jest. Jak otworzę drzwiczki ciepłe powietrze i zimne - się pewnie wilgoć na nim zbiera i stąd problemy. Zamówiłem spray Plastik 70 i obfukałem go izolacyjnie. Ucieszył się niezmiernie i dał jeszcze większą dokładność - na kilkanaście godzin. I tu trafił mnie szlak. Albo to jakieś totalne g... albo ja robię jakiś kardynalny błąd. Ktoś może coś doradzić? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Czerwiec 1, 2019 Udostępnij Czerwiec 1, 2019 Jakie objawy? Bo dużo tekstu, a mało treści... co znaczy 32 minuty temu, Albert1972 napisał: Mój przysparza mi problemów od samego początku. ??? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 2, 2019 Udostępnij Czerwiec 2, 2019 @SOYER: przecież dokładnie opisał co się dzieje - po kilkunastu godzinach pracy czujnik przestaje działać i potrzebuje resetu. @Albert1972 - jesteś pewien, że to nie jakiś błąd w kodzie? Resetujesz sam czujnik czy Arduino? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Albert1972 Czerwiec 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2019 (edytowany) Sam czujnik. Muszę fizycznie wypiąć go z kabla i wpiąć od nowa. Wtedy znów działa. A działa póki arduino ma zasilanie. Z reguły kiedy wyłącze na noc rano już nie działa. Edytowano Czerwiec 2, 2019 przez Albert1972 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Czerwiec 2, 2019 Udostępnij Czerwiec 2, 2019 Gdzie masz podłączony rezystor podciągający i jakiej wartości? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Albert1972 Czerwiec 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2019 To jest gotowy moduł. Dokładne taki. https://www.amazon.de/dp/B07CM2VLBK?ref=ppx_pop_mob_ap_share Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 2, 2019 Udostępnij Czerwiec 2, 2019 Znalazłem ciekawostkę: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/44060/dht22-temp-sensor-randomly-dropping - czyli nie tylko Ty masz ten problem. Może faktycznie zastosować inny czujnik? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Albert1972 Czerwiec 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2019 (edytowany) Też o tym myślę. Polecisz coś? Ma sterować lodówką i tak naprawdę potrzebuję tylko temperatury. Edytowano Czerwiec 2, 2019 przez Treker Poprawa błędu ortograficznego. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 2, 2019 Udostępnij Czerwiec 2, 2019 No to najprościej - DS18B20. Nawet kabelków nie będziesz musiał zmieniać (tylko rezystor wlutujesz). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Czerwiec 2, 2019 Udostępnij Czerwiec 2, 2019 6 godzin temu, ethanak napisał: przecież dokładnie opisał co się dzieje - po kilkunastu godzinach pracy czujnik przestaje działać i potrzebuje resetu. Wybacz ale "przestaje działać" to dość ogólny opis. @Albert1972 czyli czujnik przestaje wysyłać jakiekolwiek dane. Nic? Pytałem co dokładnie, bo też mam ciągle problemy z DHT22... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Albert1972 Czerwiec 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2019 Przestaje odpowiadać jakbyś go odciął od zasilania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Czerwiec 2, 2019 Udostępnij Czerwiec 2, 2019 To takiego problemu nie miałem, pomimo, że mój chodził 24/7 cały rok... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »