kubaszy Napisano Czerwiec 3, 2019 Udostępnij Napisano Czerwiec 3, 2019 Witam, przymierzam się do projektowania układu. Mam jedną kwestię, którą nie wiem jak rozwiązać, żeby było to jak najbardziej poprawne. Chcę mieć dwustronną komunikację z bazą danych. Tzn. zapisywać dane oraz sterować z poziomu strony www poprzez bazę danych i tutaj myślę czy wykorzystać: Moduł sieciowy Ethernet ENC28J60 czy esp ? Czy oba nadają się do dwustronnej komunikacji czy może jakoś inaczej to ugryź. Z góry bardzo dziękuję za każdą radę.
adam30010 Czerwiec 3, 2019 Udostępnij Czerwiec 3, 2019 Tak w zasadzie to potrzebujesz mieć komunikację z siecią -> nie ma modułu który łączy się konkretną aplikacją czy usługą. Zawsze łączysz się z siecią. Komunikację z usługą trzeba realizować programowo. Połączenie z siecią komputerową (ethernet czy wifi) zawsze musi być dwukierunkowe. Wymusza to sam protokół komunikacji w tych sieciach. Nie podłączysz się do tych sieci jednokierunkowo. Dodatkowo jeśli chcesz z poziomu arduino czy esp sterować bazą danych, może to być dość wymagające w programowaniu. Musiałbyś napisać program, który ogarnie wyświetlanie strony w przeglądarce, będzie zdolny do gadania z DBMS'em oraz będzie w stanie ogarnąć komunikację z siecią i to w dodatku wszystko naraz.
kubaszy Czerwiec 3, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 3, 2019 No dokładnie, poprzedni mój projekt był na esppurino, które było sterowane z poziomu bazy danych i zapisywało do bazy. Także rozumiem, że mogę wykorzystać ponownie esp z tym, że teraz + arduino lub shield ethernet
kaczakat Czerwiec 3, 2019 Udostępnij Czerwiec 3, 2019 ESP będzie łatwiejsze w użyciu, jak nie potrzebujesz wielu pinów i logika 3.3V nie będzie problemem to można wszystko zamknąć w ESP8266 bez użycia topowych płytek arduinowych.
kubaszy Czerwiec 4, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 4, 2019 Zastanawiam się jeszcze czy używać esp jako serwer czy serwer postawić w chmurze a esp byłby tylko klientem który odwołuje się do bazy danych ?
ethanak Czerwiec 4, 2019 Udostępnij Czerwiec 4, 2019 o czym ty piszesz, jaki serwer... na esp odpalasz klienta bazy danych (mysql albo postgresql) i łączysz się bezpośrednio z bazą. chyba że nie wiem o jakichś innych problemach?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »