Skocz do zawartości

Kurs Qt - #1 - Czym jest Qt? Pierwsza aplikacja w praktyce

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kurs Qt - #1 - Czym jest Qt? Pierwsza aplikacja w praktyce

Celem tej serii jest przedstawienie środowiska Qt i stworzenie bazy do szybkiego wykorzystywania frameworka Qt w przyszłych projektach. Sprawdzimy m.in. jak zbudować własną aplikację mobilną, dzięki której możliwe będzie nawiązanie połączenia z Arduino przez UART/Bluetooth.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Muszę powiedzieć, że poradnik do QT to świetny pomysł.
Patrząc po kolejnych artykułach będzie on dość uniwersalny i przyda się nie tylko majsterkowiczom.
Nie mogę się doczekać kolejnych części.

• Lubię! 1

Potwierdzam, świetna biblioteka. Ma duże możliwości i jest łatwa w implementacji. Polecam zainteresować się wykorzystaniem RaspberryPi2EGLFS. Można pisać aplikacje graficzne bez środowiska graficznego w RPI.

• Lubię! 1

Hej.

Wkradł się mały błąd.

Przykładowo w pliku mainwindow.h pod klasyfikatorem private slots można dodać:

void on_pushButtonClose_pressed();

Powinno chyba być:

void on_pushButtonOK_pressed();

Pozdrawiam.

• Lubię! 1

Miło słyszeć, że nowa seria się podoba - wszystkie gratulacje należą się dla @Matthew11, który jest autorem tych artykułów i sam wyszedł z taką inicjatywą 😉

@Koburzasty witam na forum i gratuluję czujności! Poprawiałem to przed samą publikacją i w jednym miejscu nie poprawiłem - już zaktualizowane.

Jeszcze nie wiem co to, jeszcze nie wiem czym to, ale już mi się podoba. Teraz to już Blynk "odejdzie do lamusa":), a ja stworzę własną apkę. Chyba da się przy pomocy tego Qt, tak?? 

Piszecie o połączeniu przez szeregowy i BT, mam nadzieję, że poprzez internet też można i, że też tego się nauczę na Forbocie 🙂

Dziękuję @Matthew11!! 

Dziękuję @Treker!

Na naukę nie mam na razie czasu, ale będę czytał i pewnie palce bedą swierzbieć do klawiatury;) 

@SOYER Oczywiście że się da, jedyne co Cię ogranicza to zasoby, chęci i własny czas. Warto sprawdzić jaki soft działa zbudowany na Qt np. Google Earth albo Origin od EA (i żeby było śmieszniej to korzystają z licencji open source).

• Lubię! 1

@SOYER Małe sprostowanie - Qt samo w sobie nie zastąpi Ci całej infrastruktury Blynka (mówię tutaj głównie o chmurze), nawet mając aplikację w Qt nadal musisz mieć gdzieś działający serwer, z którym będziesz mógł się połączyć. Ale gdy już będziesz taki posiadał, to za pomocą swojej aplikacji w końcu się z nim dogadasz.

@SOYER generalnie praktycznie wszystkie interfejsy w Qt od plików, przez serialport, do UDP i TCP bazują na jednej klasie QIODevice, dzięki czemu jak nakodzisz sobie rozsądnie apkę (polimorfizm), to zmienianie interfejsów komunikacyjnych sprowadza się praktycznie tylko do skonstruowania nowego obiektu i zainicjalizowania specyficznymi danymi (filepath/baudrate/hostname+port) i jeśli cała reszta programu działa na QIODevice nie musisz zmieniać już praktycznie nic 😉 Od zapisu pliku do komunikacji po BT w jeden wieczór 😛

Trzeba tylko pamiętać, że między kodowanie Arduino i korzystaniem z Blynka, a budowaniem własnej aplikacji, która zastąpi Blynka (i będzie miała sensowny interfejs) jest przepaść 😉

(edytowany)

Dobra, mój entuzjazm do zastępowania BLYNKa trochę opadł;), zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Napiszcie mi jedno, bo wiem, że żeby gromadzić dane i potem z nich korzystać wiadomo, że potrzebuję serwer np. taki jak zbudowalismy z  @ethanakdo obsługi strony www. Jednak, żeby np. sterować pinem Arduino, a przez to np. przekaźnikiem(Poprzez BT lub neta) , to sama apka na Qt i niezbędny sprzęt, wystarczy??

Edytowano przez SOYER

Dokładnie takie proste sterowanie pojawi się w kolejnych częściach, najpierw za pomocą aplikacji na desktopie i portu szeregowego a w kolejnej części za pomocą aplikacji w telefonie i BT.

• Lubię! 2

To zależy co masz na myśli pisząc "przez neta"?  Czy przez WiFi (aplikacja <-> urządzenie) czy przez serwer/chmurę (aplikacja <-> serwer <-> urządzenie). Bo w tym pierwszym przypadku wydaje mi się, że jest to porównywalny nakład pracy co w przypadku portu szeregowego czy BT. Natomiast w tym drugim przypadku nie mam żadnego doświadczenia ale na pewno dochodzą do tego sprawy związane z obsługą serwera. Może ktoś inny miał doświadczenie w tego typu rozwiązaniach i jest w stanie opisać krótko jak to wygląda od kuchni?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...