Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie,

mam problem z zasilaniem płytki BluePill. Otóż wykorzystuje rejestr przesuwny i zegar RTC, na kolejnych wyjściach rejestru sygnał ma się pojawiać co sekundę. Gdy podepnę płytke przez St-Link v2 to wszystko działa jak należy, ale gdy podpinam przez złącze microUSB z tej płytki czy też z zewnętrznej przetwornicy 5V do pinu 5V na płytce to diody które są na wyjściu rejestru w ogóle się nie zaświecą, albo zaświecą się dwie na raz.. dodam, że używam tylko dwóch diod aby nie ciągnąć za dużo prądu, jedna jest podłączona do 2 pinu rejestru przesuwnego a druga do 4 pinu, to znaczy że po zapaleniu pierwszej z nich, druga powinna się zapalić w odstępie dwóch sekund (i tak się dzieje przy zasilaniu z programatora ST-LINK v2).

Skoro nie wysiliłeś się nawet, żeby zamieścić jakikolwiek schemat, to jedyne co mogę ci w tej sytuacji poradzić to zmierzenie wszystkiego i wyciągnięcie z tego jakichś wniosków.

Ale podejrzewam, że po prostu nie podłączyłeś/ściągnąłeś/podciągnąłeś jakichś nóżek i masz antenę łapiącą losowe wartości z powierza gdzieś. Niestety bez schematu to mogę sobie powróżyć z fusów.

Nie wrzuciłem schematu w poście bo nie mam go na tym urządzeniu z którego go pisałem. Wrzucę jak tylko będę na tamtym komputerze, czyli pewnie gdzieś jutro wieczorem. 

Kolejne pytanie czy to możliwe, że przy takich samych połączeniach, z tą różnicą że są inne źródła zasilania, raz działa jak należy a raz nie. Jeśli tak to co może być tego przyczyną. Nie jestem profesjonalistą a raczej samoukiem, dlatego zastanawiam się czy przy innym źródle zasilania dla tej płytki muszą być spełnione jakieś dodatkowe warunki. Na STMy dopiero się przesiadłem a na AVRach takich problemów nie miałem.

Schemat wrzucę tak szybko jak będę mógł.

Pozdrawiam

1 godzinę temu, wjcust napisał:

olejne pytanie czy to możliwe, że przy takich samych połączeniach, z tą różnicą że są inne źródła zasilania, raz działa jak należy a raz nie.

Oczywiście, że tak 🙂 Jeśli jedno zasilanie jest mniej wydajne lub niestabilne to mocne wahania napięcia na wejściu mogą wpływać negatywnie na działanie układu. Problemy z zasilaniem to bardzo częsty "generator" błędnego działania układów.

Sprawdź jakie napięcie dostajesz za regulatorem 3.3V, dla mnie jest tu razem ze swoja otoczką głównym podejrzanym. Cena tej płytki <1.5$ nie wzięła się znikąd, mam ich kilka i raz USB nie łączy, raz piny krzywe, ludzie piszą, że te procki to w ogóle jakaś podróbka STM. No ale jakoś tam ostatecznie to działa. Niestety na początku jest to problem gdy nic nie wiesz - bo nie wiesz czy źle podłączasz, źle programujesz, czy płytka do bani. Ostatnio też się okazało, że i narzędzie do konfiguracji CubeMX bywają wadliwe, no jeszcze koła, szyny i podwozie...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...