Skocz do zawartości

Arduino Pro Micro niewidoczne po podłączeniu do PC

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Dzień temu przyszła do mnie paczka z arduino pro micro od razu po odpakowaniu przylutowałem goldpiny i podpiąłem do komputera lecz świeci się jedynie dioda on podczas gdy tx i rx nie a samo arduino jest niewidoczne dla komputera. Czy jest coś co mogę zrobić by arduino było widoczne czy może po prostu jako niedoświadczona w lutowaniu osoba spaliłem mikrokontroler przez zbyt długie przytrzymywanie lutownicy? 

@Icarax13, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
25 minut temu, Icarax13 napisał:

Dzień temu przyszła do mnie paczka z arduino pro micro od razu po odpakowaniu przylutowałem goldpiny i podpiąłem do komputera lecz świeci się jedynie dioda on podczas gdy tx i rx nie a samo arduino jest niewidoczne dla komputera. Czy jest coś co mogę zrobić by arduino było widoczne czy może po prostu jako niedoświadczona w lutowaniu osoba spaliłem mikrokontroler przez zbyt długie przytrzymywanie lutownicy? 

To jakaś sprawdzona płytka czy najtańszy klon? 😉

tx i rx nie mają nic do komputera podłączonego przez usb.

ten komputer to rozumiem na windowsie jest? to w chwili podłączenia do usb powinien się rozedrzeć o sterowniki do wykrytego nowego urządzenia. jeśli tego nie robi to masz chyba problem...

Komputer na windowsie i nie drze się o sterowniki a płytka to najtańszy klon. Po sprawdzeniu w menedżerze urządzeń niestety nic nie dodaje się przy podłączeniu płytki

ostatni test - po podłączeniu zrób po jakichś 10 sekundach reset, powtórz to z tym że zrób dwa razy reset w odstępie sekundy. jeśli nie będzie reakcji windowsa to raczej procek nie żyje.

masz pin reset i zwierasz z gnd.

jest jeszcze jedna możliwość, że chińczyk nie wgrał bootloadera. jeśli masz programator lub choćby jakieś uno czy pro mini spŕóbuj wgrać bootloader. spotkałem się z takim przypadkiem (co prawda w pro mini a nie pro micro, ale wszystko możliwe...)

Dnia 14.06.2019 o 16:41, deshipu napisał:

A ten kabel USB to masz taki tylko do ładowania, czy linie danych też ma?

Poszukałem trochę w kablach i znalazłem taki który ma linie danych okazało się że to jedyny powód dla którego płytka nie chciała działać. Dziękuje za pomoc

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...