Skocz do zawartości

Problem z Raspberry Pi 4 - brak sygnału HDMI

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam potrzebuje pomocy z Rpi 4 nabytym dzisiaj. Podłączone przez hdmi do TV działało wszystko dobrze postawiłem system i wyłączyłem komputerek. Po około godzinie Podłączyłem go i jest problem. Pokazuje się tęcza oraz malinka powitalna lecz po chwili ekran gaśnie i pokazuje brak sygnału. Pomocy 

3 godziny temu, damiancio13 napisał:

Pokazuje się tęcza oraz malinka powitalna lecz po chwili ekran gaśnie i pokazuje brak sygnału.

A zdąży pokaż się coś systemowego czy tęcza to "najdalej" z tego co widzisz? Próbowałeś się łączyć zdalnie z malinką przez SSH lub VNC?

25 minut temu, Treker napisał:

A zdąży pokaż się coś systemowego czy tęcza to "najdalej" z tego co widzisz? Próbowałeś się łączyć zdalnie z malinką przez SSH lub VNC?

Do tego etapu jeszcze nie doszedłem narazie spróbuje wgrać system od nowa na SD. Wcześniej byłem w stanie wychwycić te 3 maliny przy bootowaniu lecz teraz kompletnie nic nie pokazuje na ekranie. 

1 godzinę temu, Treker napisał:

@damiancio13 witam na forum 🙂 

Dzięki za powitanie 😄 

Daj znać jak pójdzie z nową (lub tą samą kartą) 🙂 Raspberry Pi 4 jest na tyle nowym produktem, że nie można jeszcze wykluczać ewentualnych problemów sprzętowych z platformą. Nie słyszałem jednak, aby ktoś zgłaszał problem tego typu. Jak rozumiem z TV łączysz się kablem microHDMI, który był w zestawie, tak?

@damiancio13 czyli otrzymujesz tylko tęczę i nic więcej? Czy RPi było w obudowie i możemy śmiało wykluczyć jakieś przypadkowe zwarcie? Możesz dla testu pójść dalej i spróbować połączyć się zdalnie przez SSH z malinką?

(edytowany)

aktualnie nie otrzymuje żadnej oznaki na ekranie. Nie jestem w stanie tego zrobić ale zaraz spróbuje polaczyc się i zainstalować system przez uart . I tak Rpi było w obudowie od forbot z kursu

Edytowano przez damiancio13

@damiancio13 komunikacja przez UART pozwoli Ci sprawdzić czy system rusza, alternatywnie można jeszcze sprawdzić połączenie przez SSH. Jeśli to nie przyniesie pożądanego efektu to chyba będziesz musiał zgłosić reklamację w Botlandzie - na pewno szybko pomogą rozwiązać ten problem i sprawdzą Twoje RPi 😉

• Lubię! 1
(edytowany)
20 minut temu, damiancio13 napisał:

lecz znowu ten sam problem

Ale masz podłączony HDMi?

Ostatnio odkryłem (mam nadzieję że to tylko mój wymysł, powtarza się jednak na 3 różnych płytkach RPi 4) problem w którym nie można jednocześnie używać WiFi i HDMI. Dopóki nie odłączę kabla niewazne czy zwykłego czy z przejściówka to nie można połączyć się z żadną siecią. W momęcie odłączenia kabla, prawie natychmiastowo RPi łączy się z siecią...

Z kolei jeżeli podłączę RPi do zasilania bez monitora, to w kilka sekund łączy się z siecią bez żadnych utrudnień.

Może spróbuj przerzucić na kartę SD ssh, hasło do WiFi i pracować jedynie przez SSH, bez monitora. Jeżeli koniecznie potrzebujesz pulpit to z VNC. Tak by nie podpinać monitora po HDMI, bo wydaje mi się, że tam jest jakiś problem.

Edytowano przez Gieneq

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...