Skocz do zawartości

Koła do robota sumo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Chciałbym zbudować robota sumo, tylko nie wiem z czego zrobić koła. Myślałem nad wytoczeniem kół z tworzywa sztucznego lub aluminium, tylko pozostaje kwestia z czego zrobić "oponę" na takie koło. Słyszałem, że można wykorzystać silikon kauczukowy (taki do robienia form). Proszę o porady

Raczej poliuretan. Jak znajdziesz to cudo w polsce to masz u mnie piwo. Możesz też kupić w tesco zmywalne rolki do ubrań, też świetnie się nadają (około 17zł/szt). Robota na tych rolkach możesz zobaczyć tu http://users.encs.concordia.ca/~dave/project/mech.html#Wheel%20Assembly. Najtańszym (i całkiem dobrym) rozwiązaniem mogą być uszczelki do okien i drzwi (około 2,5 za metr w markecie budowlanym typu obi, castorama).

Dobrą przyczepność dają też na kołach uszczelki od rur PCV.

Dodatkowo ich sporym plusem (w stosunku np do uszczelek do okien i drzwi) jest fakt, że w przypadku koła o odpowiedniej średnicy pasują na nie idealnie bez żadnego docinania i nie ma obawy, że mogą pęknąć lub się ześlizgnąć.

Po weekendzie jeżeli będziesz chciał wrzucę foto takiego koła 😉

Ja robiłem z uszczelki do okien, 100% zadowolenia, wystarczy przyciąć (pod kątem!) i skleić kropelką, jeżeli masz dobry wymiar to nie spadają, w dodatku rewelacyjna przyczepność.

Po weekendzie jeżeli będziesz chciał wrzucę foto takiego koła

Bardzo chętnie obejrzę🙂

Mam wrażenie, że te patenty bardziej nadają się do robota minisumo. Ja chce zbudować dużego sumo, z kołami o szerokości ok. 5cm

Hehe, średnica kół mojego linefollowera to 55mm, poza tym linefollower więcej i szybciej jeździ więc w sumo powinny sie sprawdzić (ewentualnie dokleić je do kół żeby uniknąć ściągnięcia lemieszami). Ta moja uszczelka jest "pusta w środku", dzięki temu robot dociska ją do podłoża i przyczepność jest zachwycająca, a o to przecież m.in. w sumo chodzi.

Opaski na rękę nie polecam. Nie łapał mi jej żaden klej, a przyczepność była dużo gorsza niż się spodziewałem. Ogólnie wszelkie uszczelki są niezłym patentem, guma z rolek dociskowych z drukarki daje radę, dętka rowerowa też 🙂

Hehe;D

Mi się przypomina patent chwili, który mieliśmy w robocie mini sumo na turnieju w Bydgoszczy prawie dwa lata temu;) Na koła uszczelka, a na uszczelkę prezerwatywa;) Przyczepność bardzo, bardzo dobra, tylko trzeba było gumki wymieniać, bo dość często pękały, gdyby nie ta wada, to pewnie używalibyśmy dalej tego patentu;)

• 2 tygodnie później...
Po weekendzie jeżeli będziesz chciał wrzucę foto takiego koła

Bardzo chętnie obejrzę🙂

Mam wrażenie, że te patenty bardziej nadają się do robota minisumo. Ja chce zbudować dużego sumo, z kołami o szerokości ok. 5cm

Sorry, że tak późno ale byłem bez aparatu.

Foto kół mojego robota, zrobionych z krążków metalowych, na które naklejona jest uszczelka od rur PCV. Średnica koła to dokładnie 5cm.

• 2 miesiące później...

Możesz na np pokrywkę od słoika nakleić dętkę rowerową bardzo dobrze działa.

Komentarz dodany przez: Sabre

Poprawiłem błędy, pisz proszę poprawnie jeśli chcesz aby inni rozumieli o co ci chodzi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...