Skocz do zawartości

Brak pomysłu na projekt

Eschaton

Pomocna odpowiedź

Witam,

Chciałbym zrealizować sobie jakiś "projekt" elektroniczno-programistyczny. Mam trochę sprzętu zalegającego w szafce i przykro patrzeć jak się kurzy. Problem w tym, że kompletnie nie mam weny.

Przejrzałem YouTube'a, Forbot'a, Make'a, Adafruit'y, Sparkfun'y itd., ale jakoś tak cały czas mam wrażenie, że moc obliczeniowa niektórych kontrolerów/komputerów się marnuje przy tych hobbystycznych projektach DIY. Jestem w posiadaniu:

• ESP32
  • Raspberry Pi Zero W z kamerą
  • Modułów GPS i GSM i przekaźników 230V AC
  • Czujników: BMP280, IMU, odległości, natężenia światła
  • Czytnika RFID
  • Ekranów OLED na I2C
  • Ogólnie elementów elektronicznych (rezystory, kondensatory, tranzystory, przetwornice etc.)

Mieszkam w mieszkaniu, bez balkonu, w środku miasta. Ze stacji pogodowej żadnego pożytku by nie było (nie ma gdzie jej umiejscowić/i tak nie sprawdzam pogody). Z automatyzacji podobnie - brak pożytku - praktycznie nie ma czego automatyzować. Miałem sobie zrobić sterowanie oświetleniem przez stronę internetową, ale mam wrażenie, że ESP by się marnowało przy tym. Także ten, jestem w tym momencie w kreatywnym dołku. Te bardziej szalone pomysły nie są możliwe do realizacji na obecny stan moich finansów lub wiedzy, a te mniej - albo bezużyteczne, albo mało ciekawe.

To miałby ktoś jakiś pomysł co z tego można sklecić? 🧐

@Eschaton jak mogą to być projekty z gatunku "gadżetów" to ciekawe w realizacji są również wszelkie led-cuby (jest tam sporo dłubania), a efekt jest bardzo fajny i zainteresuje również osoby niezwiązane z elektroniką. Programowanie takiej konstrukcji też nie jest banalne, szczególnie jeśli chcesz uzyskać jakieś ciekawe efekty, Inna opcja to "inteligente lustro" na Raspbberry Pi. Coś w ten deseń:

cnagohucd6f31.jpg

Źródło zdjęcia.

• Lubię! 1

I projekty użyteczne i gadżeciarskie są mile widziane, że tak powiem 🙂

Rolet/zasłon w oknie nie mam jak wysterować, a budzik jest w telefonie, ale poza tym to super pomysł! I tak miałem wykorzystać ESP do sterowania jasnością lampy LED'owej w pokoju, to mogę od razu zrobić automatyczne włączanie/wyłączanie i automatyczną regulację jasności. A światełka ostrzegawcze przed bliskim kontaktem z kantami i inteligentne lustro przydadzą się moim rodzicom 🙂.

Dzięki za odpowiedzi, jestem oczywiście otwarty na więcej ciekawych pomysłów! Sam też kilka mam, ale budżet i przestrzeń w mieszkaniu nie pozwolą na razie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

24 minuty temu, Eschaton napisał:

budzik jest w telefonie

Są budziki i budziki. Poza tym co oznacza że nie masz jak wysterować rolet czy zasłon? Coś mi się wydaje, że masz tylko nie wiesz że masz 🙂

Ja mam sterowanie lampką na biurku przez czujnik APDS 9930. Wykorzystuje tylko czujnik zbliżeniowy - zbliżenie ręki zapala lampkę, kolejne gasi. Bardzo mi się to podoba, nie trzeba szukać pstryczka tylko trzeba machnąć ręką w odpowiednim miejscu.

• Lubię! 2

To dodaj jeszcze jedno - dłuższe przytrzymanie ręki przy sensorze uruchamia opóźnienie wyłączenia. Fajne, jak chcesz wychodząc z pracowni/biura/sypialni trafić w drzwi a nie ścianę 🙂

Edytowano przez ethanak

5 godzin temu, ethanak napisał:

Poza tym co oznacza że nie masz jak wysterować rolet czy zasłon?

Nie mam żadnych silników ani nic 🙂

@Harnas Myślałem kiedyś o włączaniu gestem.

W ogóle taka śmieszna myśl mnie naszła. Ciekawie by to wyglądało jakby można było włączać/wyłączać urządzenia w domu tylko pokazując na nie ręką. Trochę jak z pilota, tylko bez pilota :v

Jak nie masz to kup - taki silniczek z przekładnią to coś koło dychy.

Wskazanie na urządzenie to ciekawy pomysł - ale czy to będzie praktyczne? Wyobraź sobie, że chcesz się podrapać po du^Wplecach, i w tym momencie uruchamia Ci się np. kamera do skype'a...

• Lubię! 1

(edytowany)
1 godzinę temu, ethanak napisał:

chcesz się podrapać po [...]plecach, i w tym momencie uruchamia Ci się np. kamera do skype'a

Prędzej toster. Miałem na myśli raczej bezmyślne/mało inteligentne urządzenia - takie, które nic więcej nie potrafią niż tylko być włączone, którym wystarczy wciśnięcie włącznika np.: lampy, wentylatory, toster etc. Może nie mega praktyczne, ale wyobraź sobie miny nietechnicznych znajomych, jak wskażesz na telewizor, albo lampę i się włączy 😄

A tak przy okazji, bo nie mogę się doszukać... Ktoś wie ile maksymalnie lux'ów jest w stanie zmierzyć czujnik TSL2561? Zalega taki znajomemu na półce. Na Botlandzie napisane, że 40k, w nocie katalogowej brak informacji, a sprawdzamy ze znajomym i pokazało już ponad 50k...

Edytowano przez Eschaton

14 godzin temu, Eschaton napisał:

Może nie mega praktyczne, ale wyobraź sobie miny nietechnicznych znajomych

Hm... w sumie nawet dla takiego widoku warto by się było w to pobawić 🙂

To co, robisz? Jakby co to daj znać jak się sprawdza!

Włączania sprzętów ruchem ręki nie potrafię zrobić, ale ściemniacz do lampy już tak. Zamówiłem trochę elektroniki. W tym czasie sobie też zainstalowałem PiHole. Z AdBlock'iem jest już mało reklam, a teraz już w ogóle 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.