Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Nie przesadzajmy z tym rs232... Profesorek, jeśli to Twój pierwszy robot, to spróbuj najpierw uporać się najprostszą wersją - wierz mi, na pewno napotkasz parę trudności. rxd i txd zostaw sobie nie podpięte, a jak opanujesz podstawy, wystarczy ze dolutujesz sobie na przewodach płytkę uniwersalną z max232... choć nie wiem po co to właściwie komu w line followerze?

I wyprowadź sobie piny txd, rxd, reset i gnd. Przyda Ci się to na pewno jak będziesz chciał odczytywać wartości z adc komputerem, lub jeśli będziesz chciał używać bootloadera.

Ja tam zawsze wyprowadzam sobie goldpiny i zawsze, ale to zawsze tego używam. Bez tego musiałbym kupić lcd, a to już 'spory' wydatek (no, rzędu kilkunastu złotych, ale te wolę przeznaczyć na cos innego). Używam też bootloadera. Gdyby nie to to podejrzewam, że mój minisumo budowałby się duuużo dłużej, a tak mogłem podejrzeć wartości zmiennych, czy robot widzi przeciwnika i różne takie.

Ja nie używam bootloadera, mam LCD ale uważam że wyprowadzenie RXD i TXD to dobry pomysł, bo LCD zajmuje 8 pinów a RS232 tylko 2 piny.

Po dłuższej przerwie zamieszczam w załączniku poprawiony schemat według waszych rad.

Jeśli by były jeszcze jakieś błędy to proszę bardzo pisać.

Czy kondensator ma być podłączony plusem do układu a minusem do gnd? Czy tak?

Pytam bo słyszałem o czymś takim jak zaporowe odłączenie?

[ Dodano: 05 Lut 10 10:13 ]

Który dławik wybrać z tego linku

http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=1F&idp=1#%26search%3D10uh%26page%3D2%2C20 .

Czy mogę stosować w układzie dławiki o większej rezystacji i napięciu?

czujnik1.pdf

Człowieku, dałeś link zupełnie nie związany z Twoim pytaniem. Wpisujesz "dławik osiowy 10uH" i wybierasz praktycznie jakikolwiek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...