Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Przymierzam się do budowy mojego pierwszego Line follwera.

Nie chce zrobić błędu podczas wykonywania płytki i dalszych czynności związanych z budową robota. Proszę więc o sprawdzenie mojego schematu i wypowiedzenie się o ewentualnych poprawkach. czy w atmedze 8 wszystkie porty mają PWM czy tylko wybrane.

Czy jest konieczność stosowania dławika pomiędzy częścią analogową a cyfrową i czy on jest dobrze podłączony?

Czy schemat został poprawnie wykonany tak aby działał dobrze?

Czy mostek H został poprawnie podłączony tak aby można było sterować silnikami przez PWM? .

Z góry dziękuje.

czujnik.pdf

czy w atmedze 8 wszystkie porty mają PWM

Takie rzeczy tylko w erze. Nawet mx8 (48, 88, 168, 328) mają tylko kilka więcej niż m8. W ogóle to jak mamy sprawdzić schemat, skoro na nim nic nie widać? Nie widać żadnych połaćzeń do uC.

To wiem.

Ale czy nie ma jakiś innych błędów?

[ Dodano: 30 Sty 10 05:43 ]

Użyłem dławika 10uH.

Czy mam kupić dławik osiowy czy może przeciw zakłóceniowy czy może jeszcze inny?

Czy mam kupić dławik osiowy czy może przeciw zakłóceniowy czy może jeszcze inny?

? ja poprosiłem po prostu o dławik 10uH i dostałem taki "rezystorowy" i jest w porządku.

Ja używam rezystorów 330 (dioda IR) i 47k (fototranzystor) przy czujnikach CNY70 i sprawdza mi się to.

Profesorek ty jesteś niereformowalny! Nie czytasz co inni do ciebie piszą, sam piszesz głupoty próbując udzielać innym bezsensownych porad, zamieszczasz posty w złych działach. Temat przenoszę tam gdzie jego miejsce.

Jeden z cny nie est podpięty do masy (ten na samym dole)

Poza tym masz przy stabilizatorze źle dobrane kondy. Powinny być 2x 100nF ceramiczne i 2x elektrolity np. 10uF (ty masz 3x 100nF i 1x 100uF wszystkie ceramiczne).

Źle podpiąłeś piny enable mostka do procesora, uniemożliwi ci to sterowanie silnikami przez PWM (1-2EN nie powinien być podłączony do PD7, tylko do PB1).

Reszta chyba w porządku.

Bo na porcie D nie ma PWM'a.

W dodatku nie do jakiegokolwiek pinu portu B, tylko do PB1, bo na PB2 masz prawidłowo podpięty enable do drugiego silnika, a PB2 i PB1 to jest jeden timer i łatwiej tym sterować.

Co do kondensatorów to są różne rozwiązanie, ja osobiście stosuję dwa ceramiczne 100nF przed i za stabilizatorem i jeden elektrolit 10uF za stabilizatorem.

Rozszerzyłem posta wyżej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...