Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Jako, że projektuje właśnie płytkę natrafiłem na pewien problem, mianowicie teraz dopiero zauważyłem, iż zapomniałem o switch'ach, potrzebuje dwie sztuki, ale pozostały mi tylko dwa wolne porty od ADC. Tu pojawia się moje pytanie czy mogę ich użyć, jeżeli jednocześnie będę używał przetwornika analogowo-cyfrowego? Czy jest może tak, że uruchamiając przetwornik wszystkie 8 kanałów pracuje wyłącznie jako wejście przetwornika?! 🙄

Dzięki

Łukasz

Chyba nie, ale możesz przecież odczytywać wartość przez ADC ze switch'ów, i na tej zasadzie wystawiać 0 lub 1.

• Pomogłeś! 1

No tak uruchamiam ADC odczytuje tylko z wybranych kanałów, więc jak jest z pozostałymi nie używanymi? Też mi się wydaje iż są już "zarezerwowane" 😖

Kurcze to będę miał big problem chyba... 😋

Hmmm KD93 to jest myśl! 😉

Nie wiem jak to wygląda w bascomie, ale w C można używać tylko wybranych pinów do odczytu ADC. Więc prawdopodobnie bascom ma taką samą możliwość.

Ogólnie nikt nie każe używać wszystkich portów przypisanych do ADC. Spokojnie można używać np. tylko jednego pinu. Pozostałe mogą być wejściami, a nawet wyjściami.

• Lubię! 1

Jak można w C to da się pewnie i Assemblerze, musisz tylko znaleźć kogoś kto go potrafi i napisze ci odpowiednią wstawkę.

Dobra ufff udało się rozwiązać problem, zastosuje pomysł kolegi KD93 do jednego switch'a a kolejny wolny port udało mi się wygospodarować. Wolne dwa kanały ADC zostawię na zaś..

Dzięki Panowie... 😋

Całkiem ciekawym rozwiązaniem jest też podpięcie przełączników z rezystorami , tak aby w razie włączenia z pullupem tworzyły dzielnik. Taki prosty dac. Można wtedy podpiąć kilka przełączników do jednego pinu 🙂

Ja na przykład używałem ADC jaki i przycisków na tym porcie i nie sprawiało to większych problemów, odczytywałem ADC tylko z wybranych kanałów.

Można wtedy podpiąć kilka przełączników do jednego pinu 🙂

Mógłbyś rozjaśnić tą ideę? Jak to obsługiwać?

Pozdrawiam

Mierząc wartości przez ADC i porównując do spadków napięć na rezystorach (każdej wartości danego kanału adc odpowiadał by konkretny switch), jeśli dobrze zrozumiałem 🙂

• Lubię! 1

Chodziło mi o coś takiego:

Taki najprostszy DAC, raczej nie sugeruj się wartościami rezystorów, nie wiem czy się nadadzą.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...