Cydek Napisano Styczeń 25, 2020 Udostępnij Napisano Styczeń 25, 2020 (edytowany) Witam. Mam problem z zaprogramowaniem mojego Arduino pro mini. Przy wygrywaniu pokazuje mi się błąd: avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM6": Okre�lono nieistniej�ce urz�dzenie. Na dodatek napis : "wgrywanie" pokazuje się na ułamek sekundy i nie jestem w stanie kliknąć przycisku reset akurat w tym momencie. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Edytowano Styczeń 25, 2020 przez Cydek
Treker (Damian Szymański) Styczeń 27, 2020 Udostępnij Styczeń 27, 2020 @Cydek witam na forum Czy to oryginalne Arduino? Widać je bez problemu w menedżerze urządzeń (na odpowiednim porcie COM)?
Cydek Styczeń 27, 2020 Autor tematu Udostępnij Styczeń 27, 2020 Problem już rozwiązany. Miałem po prostu złe sterowniki, ale dzięki za odpowiedz
qbas0600 Luty 24, 2020 Udostępnij Luty 24, 2020 Nie trzeba resetować Arduino podczas wgrywania. To się "samo" robi nawet w klonach. 1
qbas0600 Luty 25, 2020 Udostępnij Luty 25, 2020 Dnia 25.01.2020 o 17:58, Cydek napisał: mojego Arduino pro mini. Mam sporo sztuk tego ustrojstwa w gotowych projektach jak i w zapasie. Nigdy tego nie resetowałem podczas wgrywania kodu.
ethanak Luty 25, 2020 Udostępnij Luty 25, 2020 Ciekawe. Do czego podłączasz DTR w czasie programowania? Pamiętaj, że w pro mini linia DTR służy właśnie do resetowania i niezależnie od tego czy robi to konwerter, programator czy Ty sam - reset jest potrzebny. Nie każdy konwerter ma wyprowadzoną linię DTR, nie każdy system operacyjny ją obsługuje, a jeśli masz programator który w momencie rozpoczęcia transmisji podaje zero na DTR - to się nie liczy bo to on resetuje Arduino a nie samo Arduino magicznie wykrywa że będziesz je programować.
qbas0600 Luty 25, 2020 Udostępnij Luty 25, 2020 Nie mówię że magicznie się resetuje i reset nie jest potrzebny. Mówię że ja tego manualnie nie robie. Fakt że korzystam z konwentera sześciopinowego gdzie jest podpięte DTR i reset idzie z automatu. A co do wcześniejszego posta gdzie napisałem że nie trzeba tego robić i robi się to samo to faktycznie zbyt duży skrót myślowy zrobiłem. Jakoś tak przywykłem do konwenterów 6pin że całkiem zapomniałem że można inaczej to robić Kolega @ethanak się tak nie złości
ethanak Luty 25, 2020 Udostępnij Luty 25, 2020 Ależ ja się nie złoszczę - złość piękności szkodzi Po prostu dążę do wyjaśnienia sprawy. Przy okazji: konwerter 6-pinowy jest fajny, ale ma jedną wadę: otwarcie portu Serial będzie powodować reset arduino niezależnie od tego czy chcemy czy nie. Tak że owa wygoda czymś jest okupiona...
qbas0600 Luty 25, 2020 Udostępnij Luty 25, 2020 Nie zwróciłem na to uwagi ale aż sobie sprawdzę po pracy. Monitor portu szeregowego działa na tym?
ethanak Luty 25, 2020 Udostępnij Luty 25, 2020 (edytowany) Na czym? Ja używam zwykłego 4-przewodowego konwertera (plus dodatkowy guziczek do DTR, ale to moja modyfikacja), wszystko (czyli również monitor portu) działa normalnie. Ewentualnie (w warunkach szczytowego lenistwa lub jeśli mój Pro Mini jeździ sobie na jakichś kółkach i ciężko za nim z kablem ganiać) mam toś takiego: https://forbot.pl/forum/topic/16952-smardz-czyli-system-monitorowania-arduino-zdalnie/ - linią DTR steruje uploader podając na chwilę zero przed uruchomieniem avrdude. Edytowano Luty 25, 2020 przez ethanak
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »