Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam szanowne grono robotyków i resztę zwolenników.

Otóż mam robota RC, wyposażonego w 2 silniki od wkrętarek RS-775S 14,4V.
Regulatory chińskie ESC320A (dokładnie taki: https://www.rcmoment.com/pl/p-rm4101.html ).
Na pakietach lipo 3s (ok 12V) zasuwa aż miło (z udźwigiem 80kg).

Natomiast jeśli włożę baterie 1,5Ah li-ion 14.4V (po naładowaniu w szczycie ok 15.5-16V) i w momencie zwarcia (zablokowania koła), wyżej wymieniony regulator pali się w dwie sekundy.
I teraz boję się podłączać te baterie i mocno dodawać gazu.
Mierzyłem że silnik przy mocnym pchaniu z obciążeniem zabiera 47A (jest blisko zwarcia/zatrzymania, ale nie udało mi się go zatrzymać).

Wydaje mi się że te regulatory niby 320A, mają z max 30-40A stałe.

I teraz narodziła się myśl by stworzyć coś swojego (bo niestety ze względu na cenę, ale też dostępność sabertooth 2x32 lub 2x60 odpada - chyba żeby ktoś miał używkę?).
Chciałbym stworzyć prosty regulator do tych silników, max 20V 50A powinno starczyć.

Tak wygląda regulator z wkrętarki z tych silników:
20200202_195303.thumb.jpg.4605f261da6fc491049a8c03463ab92a.jpg20200202_195338.thumb.jpg.18dd0b37ca0d41a0fc0d3406ae2c16cc.jpg

Opisany niby 20A, ale coś przekłamane, bo w momencie zwarcia, po 5s jest ledwo ciepły.
Siedzi tam tranzystor P75NF75, który wg. specyfikacji ma 85A i się w ogóle nie grzeje (https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1155727/ISC/P75NF75.html),
czy dało by się go podłączyć w ten sposób: https://boredomisfailure.wordpress.com/2012/11/29/cordless-drill-motor-as-gear-motor/ ?

Opierając się o powyższy link, stworzyłem taki prosty schemacik:

953993127_Zrzutekranu2020-02-3o11_35_19.thumb.png.c373527acb8bef0654f560a83f856fd6.png

Doradzcie mi, czy dało by to radę?
Sterowanie regulatorem przez PWM (arduino).

Oarte i diode i tranzystor z przycisku, ale jeśli ktoś ma sugestie by to wykonać na jakiś innych elementach to uważnie słucham (znalazłem jeszcze taki schemat: https://electronica.mk/all_articles/Electric_Car_Projects/50A_PWM_DC_Motor_Speed_Controller/50A_DC_Controller.html )

ps. czytałem kilkanaście tematów z tego forum, i co niektórzy mają niesamowitą wiedzę, dlatego zdecydowałem się skierować tutaj.
umieściłem schemat na elektrodzie i wstępnie powiedzieli że powinno być OK, ale chciałbym znać wasze zdanie.

prosty_regPWM.jpg

Edytowano przez alarec
  • 2 tygodnie później...

Witam. Jest konieczność zobienia ograniczenia prądowego podobnie jak mają wkrętarki. Trzeba dać rezystor pomiarowy sporej mocy 0.005 ohm  pomiędzy wejściem mosfetu a masą. Mikrokontroler i silnik muszą mieć wspólną masę. Na rezystorze od strony mosfetu będzie występowało napięcie 0V - 0,5V (0A-100A). Przewód ten należy podłączyć do wejścia analogowego arduino. Programowo sprawa nie będzie już taka prosta; jeżeli arduino wykonuje więcej funkcji niż obsługa i załączanie silnika to trzeba będzie użyć przerwań mikrokontrolera i ręcznie stworzyć sygnał PWM z funkcją pomiaru prądu. Pomiar analogowy musi być dokonywany chwilę przed zanikiem stanu wysokiego na wejściu transoptora (0-0,5Vpomiar / 5Vin * 1024roz.analog da wynik analogRead w zakresie około 0-100 dla 0-100A)oraz przemnożyć ją przez analogRead * zadanaWartoscPwm/maksWartoscPWM, wtedy uzyskamy średni płynący prąd. Z uwagi na skonstruowany układ (z rezystorem i transoptorem) warto by sygnał PWM miał niską częstotliwość z powodu dużej pojemności bramki. Następnie trzeba napisać fragment kodu, który będzie ograniczał zadaną wartość PWM w przypadku przekroczenia maksymalnej dopuszczalnej wartości płynącego prądu po upływie określonego czasu np.0,5s. Proszę wrzucić szkic arduino to pomogę przerobić jeśli jest Pan zainteresowany tym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

a.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...