Popularny post Madgrepo111 Napisano Marzec 14, 2020 Popularny post Udostępnij Napisano Marzec 14, 2020 Cześć. Chciałbym zaprezentować projekt sterownika pieca dwufuncyjnego na paliwo ciekłe - gaz ziemny. Założenia projektowe: utrzymanie zadanej temperatury w pomieszczeniu/ mieszkaniu w okresie zimowym; wyświetlanie temperatur pomieszczenia, nastaw, godziny daty, stanu pracy pieca. BOM:arduino uno, serwo modelarskie sg90, czujnik temperatury lm335, wyświetlacz LCD 1.8" ST7735 waveshare, zegar rtc, obudowa wydruk 3d, materiał easy PET-G, zasilacz 9V DC, śruby, nakrętki, magnesy neodymowe. Działanie: urządzenie mierzy temperaturę otoczenia a następnie dostosowuje położenie pokrętła w celu załączania pieca. Jest to rozwiązanie najmniej ingerujące w jego działanie. Wykorzystanie przekaźnika przerywającego zasilanie powoduje natychmiastowe wyłącznenie pompy. Powyższe rozwiązanie powoduje tylko przekręcenie pokrętła do pozycji "0", przez co piec wygasza się zgodnie ze swoim cyklem pracy. Modyfikacja w piecu polegała na wymontowaniu oryginalnego pokrętła i włożeniu w jego miejsce ramienia połączonego z serwomechanizmem. Całość zmontowano w samodzielnie zaprojektowanej obudowie, wydrukowanej w technologii 3d. Korpus utrzymywał się na obudowie pieca za pomocą magnesów neodymowych, przez co nie ma konieczności wiercenia otworów. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Marzec 16, 2020 Udostępnij Marzec 16, 2020 Piękny sposób na "zhakowanie" pokrętła 😄 bardzo, hmm... bezpośredni. A jak to wygląda z kręcenie, tam jest takie pokrętło z zapadkami czy gładko się kręci? Nie stawia zbytniego oporu dla serwa? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Marzec 16, 2020 Udostępnij Marzec 16, 2020 Przyznam się, że chciałem swego czasu zastosować coś podobnego do swojego Weissmana (nie w celu regulacji - piec ma możliwość podłączenia zewnętrznego sterownika - a w celu zdalnego odblokowania pieca). Tyle, że zanim się przybrałem do roboty Weissman się popsuł dokumentnie i teraz mam piec bez pokrętła 🙂 Na pewno nie masz w piecu wejścia na regulator? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Madgrepo111 Marzec 16, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 16, 2020 56 minut temu, Gieneq napisał: Piękny sposób na "zhakowanie" pokrętła 😄 bardzo, hmm... bezpośredni. A jak to wygląda z kręcenie, tam jest takie pokrętło z zapadkami czy gładko się kręci? Nie stawia zbytniego oporu dla serwa? W środku w piecu jest potencjometr na płytce. Ten potencjometr jest na przelot więc moje pokrętło poprostu jest dopasowane. Co do siły to bardzo niewielkie opory, to serwo spokojnie daje radę. coś takiego, tylko otwór większy, okrągły z podcięciem z jednej strony 53 minuty temu, ethanak napisał: Przyznam się, że chciałem swego czasu zastosować coś podobnego do swojego Weissmana (nie w celu regulacji - piec ma możliwość podłączenia zewnętrznego sterownika - a w celu zdalnego odblokowania pieca). Tyle, że zanim się przybrałem do roboty Weissman się popsuł dokumentnie i teraz mam piec bez pokrętła 🙂 Na pewno nie masz w piecu wejścia na regulator? Piec jest starego typu (2008r). Jest dostępny katalogowo ale nie handlowo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Marzec 16, 2020 Udostępnij Marzec 16, 2020 4 minuty temu, Madgrepo111 napisał: Piec jest starego typu (2008r) No to jeszcze nie jest poprzednia epoka - mój W100 był starszy parę lat, a można było Eurostera podłączyć (zresztą Euroster do dzisiaj wisi na ścianie jako awaryjny, jakby się Raspberry'emu coś stało). Ja bym sprawdził w instrukcji montażu - bo w razie czego to jeden przekaźnik a eliminujesz konieczność kręcenia serwem pozostawiając pokrętło dla użytkownika. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MarianC Maj 30, 2020 Udostępnij Maj 30, 2020 Jakie serwo zastosowałeś, czy możesz gdzieś udostępnić schemat i kod? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »