Skocz do zawartości

Potrzebuję schematu chwytaka.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Potrzebuję schematu chwytaka (taki jak w robocie ARM). Szczególnie zależy mi na schemacie układu scalonego: jak tym sterować, co do czego podpiąć itp.

Z góry dzięki za pomoc!

Chyba nie ma kompletnie pojęcia o czym piszesz. Poczytaj, później zadaj jakieś pytanie.

Co to niby jest schemat układu scalonego (tzn. wiem co to jest, ale Tobie na 100% nie chodziło o to).

Myślisz że jest jeden robot typu ARM?

co do czego podpiąć

To co trzeba i jak trzeba...

Ehh 🙄

O ile się nie mylę to w robotach typu ARM nie ma wielkiej filozofii elektronicznej, o wiele gorzej z mechaniką. (te prostsze modele)

Elektronika głownie opiera się pewnie o duży mikrokontroler (ilość PWM) lub mniejszy no i może być mnóstwo timerów do generowania PWM, aby sterować serwami.

Mówię oczywiście o prostych ARM'ach, te rozbudowane mają masę czujników i skomplikowane algorytmy. Ale od czegoś trzeba zacząć.

Jeśli chodzi Ci sposób budowy manipulatora (to moje domysły, Twoje pytania nie mają sensu), to jest wersja dla początkujących - kilka serwomechanizmów modelarskich (zależy od ilości stopni swobody) i sterownik z odpowiednią ilością kanałów (można kupić gotowe). Jeśli mamy Ci pomóc, to potrzebujemy jakiegoś punktu zahaczenia - doucz się najpierw, poszperaj sam i pytaj dopiero, gdy będziesz miał konkretny problem!

Poczytaj o gotowych konstrukcjach tego typu na diodzie - jest ich kilka.

Dobra, już skumałem. Jednak nie wiem jeszcze co zrobić żeby sterować chwytakiem za pomocą potencjometru. Moglibyście mnie oświecić?

Możesz podłączyć do ADC w mikrokontrolerze i sterować np. PWM, albo prościej, wykorzystać układ na np. NE555.

Poszukaj "sterownik serwa na timerze 555" albo coś w tym guście.

Dobra, już skumałem. Jednak nie wiem jeszcze co zrobić żeby sterować chwytakiem za pomocą potencjometru. Moglibyście mnie oświecić?

Ja bym użył hatswitch jakiś. Bardziej intuicyjnie wychodzi sterowanie + bez obliczeń i meczenia się z ADC.

Do tego najłatwiej układ generatora PWM na 555.

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...