Skocz do zawartości

Problem z instalacją Arduino Uno R3

smmsz1

Pomocna odpowiedź

Witam 🙂

Zgłaszam się z prośbą o rozwiązaniem problemu z zakupioną, nową płytką Arduino Uno R3. Arduino IDE zainstalowane bez problemu, problem się pojawia podczas podłączenia płytki do komputera, nie mogę wejść w opcję Port, ponieważ jest zablokowana. Wchodzę w menadżer urządzeń, płytke wykrywa jako urządzenie nieznane, automatycznie wybiera sterownik ATmega16U2. Nadal nie mam możliwości używania płytki, nadal brak możliwości wejścia w zakładkę Port w IDE. Nie wiem co robić, pomocy. 

1.png

2.png

Edytowano przez smmsz1

Cześć, spróbuj opcji 'Aktualizuj sterownik' dla Twojego urządzenia ATmega16U2 podając ścieżkę w którym zainstalowałes Arduino IDE (wskaż katalog drivers).

Domyślna ścieżka instalacji to: C:\Program Files (x86)\Arduino

Katalog który Cię interesuje: C:\Program Files (x86)\Arduino\drivers

Edytowano przez UnlimitedPL

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Spróbuj odinstalować sterownik dla tego urządzenia, a następnie zainstalować wskazując katalog C:\Program Files (x86)\Arduino\drivers.

Wtedy windows nie powinien wyrzucić komunikatem, że już najlepsze sterowniki są zainstalowane.

Edytowano przez UnlimitedPL

Na płycie jest zainstalowany scalaczek przejściówka USB na UART.Jeśli jest FTDI  lub CH340 to powinno być ok. ale jeśli jest PL 2302,2303 masz  problem.Prawym przyciskiem myszy  Mój komputer -> zarządzaj->menadżera urządzeń -> kontroler  uniwersalnej magistrali szeregowej.Teraz podłącz tę swoją płytkę do usb i powinien pojawić się komunikat prawdopodobnie nieznane urządzenie.Kliknij w ten komunikat, ukaże się nowe okno a w nim komunikat,jeśli jest komunikat kod10 to musisz znaleźć starszy sterownik.Procedurę znajdziesz gdzieś w necie.

Edytowano przez szymonw

@szymonw Urządzenie wykrywane jest jako ATmega16U2 DFU po czym automatycznie instalowany jest sterownik i urządzenie wyświetlane jest jako ATmega16U2, który okreslany jest przez komputer jako najlepszy dla tego urządzenia, kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej nie wykrywa płytki.

1.png

Kliknij w  to zaznaczone następnie w sterownik  następnie aktualizuj sterownik a następnie wybierz z listy dostępnych sterowników jeśli jest wybór wybierz starszy.

@szymonw Do wyboru mam sterowniki takie jak w załączniku, zgodny ze sprzętem jest tylko ATmega16U2

Nigdy go nie używałem, przyszedł do mnie wczoraj, kupiłem go na Botland. Próbowałem na komputerze z Windowsem 7, niestety dalej ma problem ze sterownikami, wywaliło bluescreen.

Zainstalowałem wersje 1.2.3.0 niestety nic to nie dało.

Zagadkowe dla mnie jest dlaczego płytka wykrywana jest jako ATmegaU2 a nie Arudino UNO

2.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.