Skocz do zawartości

Raspberry Pi Zero W, GPIO sterowanie PWM w Domoticz

iredz1

Pomocna odpowiedź

Witam, jestem w trakcie robienia sterownika do akwarium na raspberry pi zero w i domoticz. Sterownik do celowo ma załączać pompę,  grzałkę, odczytywać temperaturę itd... i załączać oświetlenie stopniowo rozjaśniajac i przyciemniając. Nie potrafię uruchomić sterowania pwm. Z załacz/wył. poradziłem sobie dopisujac komendy do pliku domoticz.sh np: 

/usr/bin/gpio export 17 out

A co mam dopisać by wyjście gpio 13 było PWM? Kilka dni już błądzę po internecie i już nie wiem co mam zrobić...

Raspberry Pi co prawda posiada dwa kanały PWM ale używanie ich bywa upierdliwe. Najpierw ustawić odpowiednie wejście zegarowe do taktowania PWM, potem samo PWM, które ma dwa tryby pracy, zależnie od tego do czego chcesz tego użyć powinieneś wprowadzić odpowiednie ustawienia. Dodam, że domyślnie z PWM korzysta sterownik dźwięku, więc wypadałoby wymusić wyjście przez HDMI. Na całe szczęście jest fajne obejście, które polega na wykorzystaniu DMA do emulacji sprzętowego PWM, nie testowałem na RPi 4, gdzie zmieniło się taktowanie zegarów w stosunku do 3 i zero ale na A+ swojego czasu działało fajnie, dając możliwość korzystania z wielu emulowanych kanałów PWM na raz. Zobacz https://github.com/sarfata/pi-blaster

• Pomogłeś! 1

Dzięki za odpowiedź, faktycznie jest to bardziej skomplikowane niż myślałem 😦. W wolnym czasie czekając na informacje zrobiłem projekt sterowania na ESP8266, a RPI z Domoticzem będzie zarządzać. Akwarium jeszcze następne planuję, więc spróbuję dalej się z tym PWM i RPI pomęczyć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.