Skocz do zawartości

Informacje o serwach

Nogad21

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich. Jestem Dawid, mam 13 lat a to mój pierwszy post.

Mam zamiar zbudować pierwszego robota, a mianowicie TEGO :https://www.forbot.pl/forum/topics20/elebot-robot-dla-poczatkujacych-vt2700.htm

Właśnie się przygotowuje do tego, aby go wykonać. Wiem co to lutownica, i wiertarka więc chyba aż tak źle nie jest. Gorzej z elektroniką...

Więc, muszę zakupić serwa. Potrzebuje kilku porad na temat serw. Czym się własciwie różni to serwo :

http://www.allegro.pl/item974736529_turnigy_mini_mikro_serwo_tg9e.html , Lot_3D. Turnigy mini mikro serwo TG9e

od tego

http://www.allegro.pl/item970233190_serwo_servo_hitec_hs_422_deluxe_nowe.html

Rewia2006, Serwo servo Hitec HS-422 Deluxe nowe

?

Które serwa są lepsze, i dlaczego; a które gorsze i dlaczego ? Czy to PIERWSZE serwo wystarczy do wykonania tegoż robota ??

Z góry dziękuje i pozdrawiam 😉

Komentarz dodany przez: Nawyk

_allegro

Serwa różnią się rozmiarami, wagą, pobieranym prądem i maksymalnym momentem obrotowym.

"Moment obrotowy : 1.5 kg-cm" oznacza, że ramię o długości 1 cm przymocowane do wału wyjściowego przekładni jest w stanie np. unieść przedmiot o masie 1,5kg. Wykorzystując tą informację oraz wagę swojego przyszłego robota, jesteś w stanie określić czy taki moment wystarczy do poruszenia konstrukcji, czy może musisz pomyśleć o silniejszym serwie.

Po więcej informacji zapraszam tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_si%C5%82y

I radzę dobierać serwa z pewnym zapasem możliwości - praca bliska maksymalnych dopuszczalnych wartości może znacznie skrócić ich żywotność.

Z pierwszym będziesz miał problem z przerobieniem. Uciągnąć tego robota by uciągnęły, ale tak jak mówię, ciężkie do manipulacji są, bo mają naprawdę maluteńkie obudowy. Zdecydowanie polecałbym te drugie, albo jakikolwiek w obudowie standard (naj-najtańsze).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A ja Hitec'a mogę polecić - cenę rekompensuje jakość; jeszcze lepsze są serwa Futaby. Tanie sprawdzą się w standardowych konstrukcjach, ale Hitec i wyższa półka to zupełnie inna kultura pracy (wytrzymałość, precyzja, pobierany prąd, hałas itp.). Jeśli dysponujesz większym budżetem lub np. dostajesz dofinansowanie z uczelni - nie masz nad czym się zastanawiać 😉 W przeciwnym wypadku faktycznie lepiej zainwestować w chińszczyznę

Nawyk, patrząc na to, że Nogad21 chce wykonać elebota (serwa będą przerobione) hiteci albo futaby raczej będą jak strzelanie z armaty do muchy 🙂 Jasne, niby można je potem wykorzystać. Ja mimo wszystko uważam, że do napędu kołowego nadają się serwa tanie, a drogie trzeba koniecznie brać do armów i kroczących.

Nogad21, ewentualnie, zamiast serw możesz wykorzystać silniki z przekładniami z wobitu (www.mobot.pl), te dg2425 są stosunkowo tanie (30zł brutto) i całkiem fajne do napędu takiego robocika.

Przepraszam moderatora za błąd w pierwszym zdaniu. Muszę dokładniej przeczytać regulamin.

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Wiedza o serwach się bardzo przyda. Będę szczery - powstała zmiana planów. Moim pierwszym robotem będzie jeżdżący samochodzik z migającymi diodami. 😃 . Po skończeniu pracy wrzucę film i kilka zdjęć. Lecz ciągle się zastanawiam - serwo czy silnik. Jednak bardziej za silnikiem jestem ( bo go posiadam 😃 ). Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.

Zakładam że masz/zrobisz do silnika przekładnię? 😉

Tak. Bez tego za mały moment obrotowy, czytałem o tym 😃. Zastanawiam się czy da się zbudować robota napędzanego na jedno koło, lub napędzany na dwa koła jednym silnikiem.

Do elebota potrzebujesz koniecznie 2 silników.

Inaczej to jakby budować czołg z jedną gąsienicą.

Da się zbudować takiego robota(ktoś zrobił takiego na Diodzie) ale jego przydatność jest mocno wątpliwa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.