Skocz do zawartości

Czujniki do lf

Jaki czujnik do lf ?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki czujnik do lf ?

• Cny70
      10
    • TCRT500
      3
    • inne
      6

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Słyszałem że cny70 są dość słabe

A to ciekawe bardzo. Ciekawe czy ten kto tak pisze kiedykolwiek z nich korzystał.

Ja używam CNY70, co prawda są na razie w trakcie testowania i prototypowania, ale nie mam z nimi żadnych problemów, działają tak jak powinny.Po za jednym który się spalił w niewyjaśnionych warunkach, choć prawdopodobnie dostał za duże natężenie prądu, przez przypadek, ale to inna bajka.

Przy niedużych odległościach idealnie da się odczytać nim zmianę koloru, wyniki są w miarę stabilne, choć wyniki i tak dobrze obrobić żeby wyeliminować wahania wartości.

To Treker mówisz ,że z KTIR0711S zero problemów. A jak z podłączeniem tak samo jak do cny70 (wartości rezystorów). KD93 pisałem z Sabre on właśnie mi o nich tak mówił.

Ja używam TCRT5000. Line follower już jeździ i nie ma żadnych problemów, nawet gdy nie ma dokładnie 12mm od podłoża. Odczyty na wszystkich czujnikach są praktycznie identyczne, zero rozbieżności.

W swoim lfie miałem 3x CNY70, tyle że jedynie jako detektory linii, a nie koloru, ale sprawdziły się ok, to była chyba jedyna rzecz z którą nie miałem problemów 😉 . Tyle, że podłączałem bez żadnych komparatorów ani adc to nie wypowiem się o rozbieżnościach. Aha, muszą mieć bardzo małą odległość od podłoża!

Ja u siebie w projekcie testuje właśnie cny70 i jakieś takie malutkie czujniki wyciągnięte ze starego magnetowidu (wyglądają podobnie do KTIR0711S). Ze swojej strony dodam, że jeżeli chodzi rozbieżność pomiędzy

egzemplarzami to w cny70 mam jak narazie jakieś 10%, a na tych z magnetowidu <5%.

KTIRy to imo najlepsza opcja - nie trzeba wiercić płytki, przy nieodbitej wiązce światła i rezystorze podciągającym 10k zwracają totalne 0 adc[5V/1024], a mimo wszystko są baaardzo czułe. Co prawda nigdy czujnikami innymi niż ktiry się nie bawiłem, ale na przykład cny lub tcrt są dla mnie okropnie ogromne 🙂

Ileż razy mam się powtarzać? Pisałem wielokrotnie, że CNY70 z literką V, czyli produkcji Vishay, są bardzo słabe. Rozbieżności w odczycie pomiędzy egzemplarzami są powyżej 30% przy 10-cio bitowym ADC. Jest też CNY70 z literkami TFK, produkowany przez Telefunkena (właścicielem Telefunkena jest Vishay) są podobno dużo lepsze, choć sam ich nigdy nie używałem, widziałem, że na allegro były te z TFK.

Co do KTIRów to również już pisałem o nich. Rozbieżności w odczycie pomiędzy egzemplarzami są poniżej 1% przy 10-cio bitowym ADC.

• Lubię! 1

Dla 5V, 180Ω

Dla 7,2V, 300Ω

W czym problem, aby wyliczyć rezystor dla LED, przecież to podstawowe wiadomości?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...