Skocz do zawartości

Co wybrać po Arduino?

karkul

Pomocna odpowiedź

@karkul witam na forum 🙂 Wiele zależy od tego czym się interesujesz. Możesz pójść w stronę Raspberry Pi lub STM32. Możesz też spokojnie zostać "w świecie Arduino". Co dokładnie chciałbyś robić?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

11 minut temu, ethanak napisał:

Przede wszystkim uświadomić sobie, że - nie umniejszając wartości forbotowych kursów - to tylko "zarys wstępu do początków".

Ze swej strony proponuję na razie zostać przy Arduino i poduczyć się C++/C, poznać choćby pobieżnie znaczenie różnych rejestrów ATmegi (od tego są datasheety żeby poczytać dokładniej, ale trzeba wiedzieć czego tam szukać). Napisać teraz jakiś nietrywialny program, a za jakiś czas (jak już poznasz C++) napisać go drugi raz od początku i porównać oba rozwiązania...

Wtedy zdecydować, co dalej.

To jest tak, jak z pytaniem "co dalej po skończeniu kursu na prawo jazdy". Odpowiedź prosta: teraz wypadałoby nauczyć się jeździć 🙂

Na uczelniach często siedzą teoretycy, którzy są oderwani od rzeczywistości. W swojej praktyce zawodowej porównując rzeczywistość do tej "wiedzy" przekazanej na uczelni jest duża różnica. 

Ja osobiście poszedłem w stronę Atmeli. To jest dokładnie ten sam rodzaj mikrokontrolera jaki siedzi w Arduino Uno tylko, że ja postanowiłem korzystać z nich bez Arduino. Mniej więcej chodzi o to co napisał ethanak. Dodatkowymi zaletami jest dość niska cena (Atmega8 jest za ok. 7 zł) i dostępność obudów THT. Dla mnie osobiście układy scalone w obudowie SMD są pewnym utrudnieniem bo nie umiem lutować SMD - ucząc się STM32 korzystałem z płytek prototypowych i w sumie to nie wyszedłem poza ten zakres korzystania. Co do "minusów" to próg przejścia z Arduino na goły mikrokontroler może wydawać się trudny do przeskoczenia - trzeba odpowiednio zasilić taki układ scalony, nieco inaczej programować (rejestry o których wspomniał ethanak). Coś co w Arduino mogło być jedną linijką kodu to programując Atmela może być całą funkcją z ustawianiem rejestrów (chociażby od timerów). Do tego wszystkiego dochodzą takie rzeczy jak np. taktowanie mikrokontrolera z rezonatora. Jest sporo takich małych rzeczy, które trzeba całościowo ogarnąć i to zajmuje chwile czasu ale później jesteś niezależny od platformy jaką jest Arduino. 8 bitowce Atmela to już troche historia techniki, mi się wydaje, że są OK na początek ale jeżeli chcesz korzystać z czegoś na czasie to tak jak Treker napisał STM32 będzie najlepszym wyborem.

• Pomogłeś! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.