Skocz do zawartości

Co mogę polecić do nauki Pythona?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kolega (niewidomy) prosił mnie o polecenie jakichś materiałów do nauki Pythona (aktualnie bawi się RPi). Sprawdziłem od razu forbotowe kursy - niestety screenreader nie chce zrozumieć, że artystycznie przez autora uczyniony zrzut ekranu przedstawiający terminal z paroma linijkami tekstu zawiera jakąś ważną treść i nie wystarczy przeczytać "obrazek" 😞

Na razie podsunąłem mu odcinek o GPIO i Pythonie (tam akurat te rodzinne zdjęcia przedstawiające terminale nie są specjalnie ważne), ale to trochę mało.

Co mam facetowi odpowiedzieć? Linuksa gość zna, ale Pythona dopiero zaczyna...

• 1 miesiąc później...
18 godzin temu, Michal88 napisał:

pl.python.org zakładka kursy dobry jest Dominik kozaczko. Ps. A c++ go nie interesuje?

Bardzo dobry pomysł, polecasz niewidomemu film...

Nie, c++ go nie interesuje.

• Lubię! 1

Film na ogół ma dźwięk, więc jak wszystko jest na głos wytłumaczone, to nie powinien mieć problemów. Kolega chciał dobrze.

To że kolega chciał dobrze to nie wątpię. A film składa się z dźwięku i obrazu, więc jeśli obrazu nie ma to sam dźwięk nie przekaże wszystkiego.

A po co komuś niekompletny tutorial, jak może mieć kompletny? BTW. próbowałeś kiedyś jednocześnie słuchać ścieżki dźwiękowej filmu i próbować napisać coś na kompie używając screenreadera?

• 5 miesiące później...

@Michal88 raczej nie uzyskasz żadnej konkretnej odpowiedni na takie pytanie. Nauka samego języka to jedno, drugie to kwestia algorytmicznego myślenia. Jeśli ktoś ma doświadczenie z innymi językami programowania to na pewno opanuje Pythona szybciej. Najlepiej poznać samodzielnie podstawy, a później próbować dostać się na jakieś praktyki/staż - wtedy od razu zweryfikujesz ile Ci jeszcze brakuje.

Dnia 19.07.2021 o 09:09, Michal88 napisał:

jaką wiedzę trzeba posiadać aby móc zostać programistą pythona i się z tego utrzymać

To zależy od wielu czynników. 

Najważniejszy czynnik - co chcesz robić. Bo nauczenie się samego języka da się zrobić w dwie godziny (pod warunkiem posiadania wcześniejszego doświadczenia z algorytmiką).

Potem przychodzi nauka pojęć, metod przetwarzania, struktur danych, struktur algorytmicznych i miliarda innych rzeczy, których wymagają pracodawcy.

By móc pracować w "poważnej" firmie przyjmuje się, że tak z 5-6 lat doświadczenia powinno być akceptowalne (zależy od ilości pracy wkładanej w naukę języka, bo nawet osoby z 1-2 latami mogą dostać dobrą robotę jak mają talent i chęci).

Tak jak Treker mówi - naucz się sam, potem poszukaj stażu w okolicy u siebie 😉 

W pythonie tylko django mi nie pasuje bo nie bardzo intesują mnie strony Www a bez tego ani rusz. Czy jest możliwość nie uczenia się djano i programować w pythonie i mieć z tego jakieś profity :)

10 godzin temu, Michal88 napisał:

Czy jest możliwość nie uczenia się djano i programować w pythonie i mieć z tego jakieś profity 🙂

AI.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...