Skocz do zawartości

W jaki sposób działają cewki i dławiki?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, 

Cały dzień poświęciłem na nauke o cewkach. Korzystam z różnych źródeł. Niestety o praktycznym wykorzystaniu dławików ciężko cokolwiek znaleźć po za tym że to jeden z rodzajów cewek. Mógłby mi ktoś napisać dokładnie w jaki sposób one działają? 

Opis ze zdjęcia jak i opisy w internecie nie wiele mi mówią. 

IMG_20210109_201354.jpg

Edytowano przez Pirex
Błąd w pisowni

@Pirex faktycznie te elementy są mało widowiskowe i często sprawiają wiele problemów początkujących. Czy pytasz o jakieś konkretne zastosowania, czy na razie chcesz poznać ten temat ogólnie, w teorii? Zapoznałeś się z dwoma poniższymi artykułami?

(edytowany)

Czytałem powyższe artykuly wiele razy zdanie po zdaniu. Oczywiście nie były to jedyne źródła. Przerobiłem wiele materiału odnośnie wszelkich innych zagadnień użytych w artykule. 

Wiem co to są i za co odpowiadają różnego rodzaju cewki, filtry rc, lc, rlc, co to jest częstotliwość i jej strojenie, jak działają silniki indukcyjne, czujniki bezkontaktowe, oraz tętnienia prądu i jego wygładzanie.

Nadal jednak nie wiem co to dławik... 

Gdyby tak wyrzucić te rezystory i kondensatory z obwodów przedstawionych w artykule Forbot to co zrobiłby sam dławik? 

@edit

Przy prądzie stałym zachowałby się na początku jak rezystor a potem jak kawałek przewodu. A przy prądzie przemiennym? Będzie jedynie stawiać opór przy zmianach natężenia prądu? Czyli że dławik to nic innego jak filtr dolnoprzepustowy dla prądu przemiennego? 

Edytowano przez Pirex
(edytowany)

@Pirex

13 godzin temu, Pirex napisał:

Czyli że dławik to nic innego jak filtr dolnoprzepustowy dla prądu przemiennego? 

Tak zgadza się. Dla zobrazowania sobie tematu poczytaj fragment tego tematu o przetwornicach, bo m.in. tam znajdują się cewki:

Edytowano przez Gieneq

– Jesteś na pustyni, idziesz i nagle…
– To już test? – pyta nerwowo Leon – wąsaty mężczyzna w służbowym uniformie.
– Tak…, idziesz po piasku i nagle widzisz…
– Gdzie? – znowu przerywa wąsacz. – Co to za pustynia?
– Co?!
– Co to za pustynia?
– Wszystko jedno, mówię przykładowo – wyjaśnia prowadzący.
– A co ja tam robię?
– Może masz wszystkiego dosyć i chcesz być sam? – mówi z lekkim podirytowaniem. – Nagle widzisz żółwia lądowego, który idzie do ciebie…
– A co to jest żółw lądowy? – wtrąca indagowany.
– Czy wiesz co to jest żółw? – Ironicznie dopytuje przesłuchujący, wypuszczając z ust chmurę cygarowego dymu.
– Pewnie… – przekonuje coraz bardziej zmieszany maglowaniem mężczyzna.
– To jedno i to samo.

To tyle w sprawie cewek i dławików. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą z czego ten cytat.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...