Skocz do zawartości

NodeMCU, problem z GPIO16(D0)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć chłopaki, podłączam teraz ds18b20 do nodeMCU. Niestety czujnik podłączony do GPIO16(D0) nie jest widziany przez esp. Z tego co wyczytałem pin ten służy też do wybudzania esp. 

Pytanie da się go jakoś ustawić, żeby używać go jako wejście? 

W "gołym" ESP-12E oczywiście się da, tyle że na tym pinie nie zrobisz INPUT_PULLUP (trzeba sobie dokleić rezystor). A co do nodeMCU... sprawdź na schemacie czy nie jest wewnętrznie gdzieś podłączony, jeśli nie to używasz jak zwykłego pinu z ograniczeniem jak wyżej.

W Wikipedii zapisano:

"NodeMCU provides access to the GPIO (General Purpose Input/Output) and a pin mapping table is part of the API documentation.[18]
I/O indexESP8266 pin

0 [*]GPIO16

[ciach]

[*] D0 (GPIO16) can only be used for GPIO read/write. It does not support open-drain/interrupt/PWM/I²C or 1-Wire."

więc podłącz czujnik do innego pinu.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)

@Belferek dzięki, to rozwiązuje wątpliwosci co do ds18, o dziwo, na tym pinie nie czytało mi też digitalRead z czujnika RCWL-0516, zwykłe HIGH... 

Daj może dokładnego linka to poczytam co nieco... 

Edytowano przez SOYER
21 minut temu, Belferek napisał:

[*] D0 (GPIO16) can only be used for GPIO read/write. It does not support open-drain/interrupt/PWM/I²C or 1-Wire."

Czyli może być użyty jako zwykły pin we/wy (RCWL-0516 powinien na tym działać, on daje przecież zwykły sygnał napięcia, chyba że ktoś się uparł na tym zrobić przerwanie).

Tak wiem, dlatego się zdziwiłem, z racji pośpiechu, zmieniłem pin, jak dojdą następne nodeMCU to to posprawdzam z ciekawości. 

Próbowałem też na pinach SDD z drugiej strony płytki, ale bez efektu. Nie wiem do czego te piny, szczególnie GPIO 9 i 10...?

9 minut temu, SOYER napisał:

Nie wiem do czego te piny, szczególnie GPIO 9 i 10...?

Tego nie tykaj - piny GPIP6 do GPIO11 podłączone są do wewnętrznego flasha.

• Lubię! 2
Przed chwilą, SOYER napisał:

Skoro nie tykaj to dlaczego je wyprowadzono? 

Pomyśl zanim zadasz pytanie.

Jeśli do tych pinów coś podłączysz, to zakłócisz komunikację procesora z pamięcią flash, procesor nie będzie mógł odczytać programu i co Twoim zdaniem będzie wykonywać?

Oczywiście - możesz np. użyć flasha np. w trybie DIO (będzie wolniejszy) i użyć dwóch z tych zastrzeżonych pinów (nie, nie pamiętam których, nie chce mi się sprawdzać) do swoich celów. Mogą Ci być potrzebne linie SPI dla pamięci flash (nie wiem po co), a może podepniesz tam jakąś swoją pamięć... możliwości jest wiele, dlatego są wyprowadzone. Ale na początek po prostu tego nie tykaj.

• Pomogłeś! 1

Ok, dość ekspermetów, już spaliłem przez przypadek dfplayera☹️, 10 zeta w plecy🙈, dziwne, piszą, że działa na 3V3 i 5V, mnie  na 3.3 nie działał, przez roztargnienie dałem mu 9V i popsułem klimat. 

@ethanak

@Belferek dzięki za linka

21 minut temu, ethanak napisał:

komunikację procesora z pamięcią flash, procesor nie będzie mógł odczytać programu i co Twoim zdaniem będzie wykonywać?

nie wiedziałem 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...