Komentator Napisano Czerwiec 25, 2021 Udostępnij Napisano Czerwiec 25, 2021 Wracamy do tematu liczników w STM32L4. Tym razem wykorzystamy je do obsługi wyświetlaczy 7-segmentowych oraz do mierzenia odległości za pomocą czujnika ultradźwiękowego HC-SR04. Przy okazji w ramach ciekawostki użyjemy też jednego ze wzmacniaczy, który wbudowany jest wewnątrz mikrokontrolera STM32L476RG. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Komentator Czerwiec 25, 2021 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 25, 2021 Przypominamy: w komentarzach do kursów rozmawiamy wyłącznie na tematy związane z konkretnym kursem. Mile widziane są również informacje od osób, które korzystały wcześniej z naszych poradników. Wszystko po to, aby kursanci, którzy mają zamiar korzystać z tego kursu nie musieli "przedzierać" się przez dziesiątki postów na inne tematy. Tematy na pytanie, które nie są związane z kursem można zadawać na naszym forum o mikrokontrolerach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 25, 2021 Udostępnij Czerwiec 25, 2021 Zachęcam do lektury kolejnej części kursu STM32L4 - tym razem pokazujemy jak wykorzystać liczniki do tego, aby obsługiwać wyświetlacze 7-segmentowe oraz czujniki odległości, a to wszystko w pełni sprzętowo (dzięki czemu pętla główna programu jest praktycznie pusta). Warto wykonać te ćwiczenia, bo nieumiejętne obsługiwanie tego typu modułów może przysporzyć wiele kłopotów. W tym artykule opisaliśmy jedną z metod, dzięki której całość jest wręcz banalnie prosta 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
padus Lipiec 18, 2021 Udostępnij Lipiec 18, 2021 Wkradł się drobny błąd. Przy podłączeniu wyświetlacza 7 seg. jest napisane: Wszystkie piny, do których podłączyliśmy wyświetlacz, konfigurujemy jako wejścia, powinno być: konfigurujemy jako wyjścia Przy wzmacniaczu operacyjnym miałem trochę kłopotów z błędami kompilacji ale w końcu wszystko ruszyło. Powtórka z timerów fajnie zrobiona. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Treker (Damian Szymański) Lipiec 20, 2021 Udostępnij Lipiec 20, 2021 @padus miło słyszeć, że kolejny odcinek kursu Ci się podobał 🙂 Dziękuję za zgłoszenie "literówki", już poprawiłem na blogu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dudoxx Luty 1, 2023 Udostępnij Luty 1, 2023 (edytowany) Hej, miałem problem z podłączeniem układu ale sobie poradziłem 🙂 Swoją drogą nikła konwersacja pod tym odcinkiem w porównaniu do poprzednich części. Czyżby niewiele osób tu dotarło? 😄 Edytowano Luty 1, 2023 przez dudoxx Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 1, 2023 Udostępnij Luty 1, 2023 1 godzinę temu, dudoxx napisał: Czyżby niewiele osób tu dotarło? 😄 Miejmy nadzieję, że po prostu dla większości ta część nie wymagała żadnych pytań 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dudoxx Luty 1, 2023 Udostępnij Luty 1, 2023 Ja mam pytanie. Domyślnie CubeMX wystawia mi PA2 jak TIM2_CH3 czyli ten od generowania impulsu PWM. Niestety ten pin nie działa (w sensie mam na ekranie value=0) i faktycznie ustawienie ręczne pinu PB10 pomaga. Czemu również nie skorzystaliśmy z Kanału drugiego tylko 1 i 3? Aktualizacja: Ok użycie kanału drugiego jest dalej w poradniku. Nie mniej zastanawia mnie to ze pin PA2 nie działa a pin PB10 tak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dudoxx Luty 1, 2023 Udostępnij Luty 1, 2023 Może dodam jeszcze, że korzystam z USART1 więc pin PA2 z którego korzysta USART2 mam wolny 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Luty 2, 2023 Udostępnij Luty 2, 2023 Dnia 1.02.2023 o 11:33, dudoxx napisał: Może dodam jeszcze, że korzystam z USART1 więc pin PA2 z którego korzysta USART2 mam wolny 🙂 Jeśli używasz płytki Nucleo to konieczna może się okazać modyfikacja zworek: Może dlatego dlatego PA2 "nie działa"? 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dudoxx Luty 2, 2023 Udostępnij Luty 2, 2023 Dzięki za odpowiedź, to wiele wyjaśnia:) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel1218 Kwiecień 22, 2023 Udostępnij Kwiecień 22, 2023 Hej, czy nie lepiej byłoby zdefiniować zmienne start i stop (w przypadku obsługi czujnika ultradźwiękowego) przed pętlą while zamiast redefiniować je w każdym kolejnym obiegu pętli while? Czyli np. uint32_t start; uint32_t stop; while(1){ value[1] = HAL_TIM_ReadCapturedValue(&htim2, TIM_CHANNEL_1); value[2] = HAL_TIM_ReadCapturedValue(&htim2, TIM_CHANNEL_2); ... } Czy nie ma to żadnego znaczenia? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 23, 2023 Udostępnij Kwiecień 23, 2023 @pawel1218 tak, oczywiście można tak zrobić. W tym przypadku nie ma to jednak żadnego większego znaczenia. Oczywiście zakładam, że w powyższym kodzie miały być używane zmienne start/stop zamiast tablicy value i jest to tylko "literówka" przy pisaniu przykładowego kodu 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kamro 5 czerwca Udostępnij 5 czerwca (edytowany) @Treker Czy do obsługi drugiego takiego czujnika odległości wystarczy użycie tylko jednego PWM'a z pierwszego timera? A wtedy innym timerem zbierać dane z drugiego czujnika? Edytowano 5 czerwca przez Kamro 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 7 czerwca Udostępnij 7 czerwca @Kamro przyznam, że nie testowałem takiego rozwiązania, jednak takie rozwiązanie powinno działać. Warto jednak pamiętać, że jeśli wyzwolimy dwa identyczne czujniki, w identycznym momencie to mogą dość mocno się zakłócać. Ultradźwięki świetnie się odbijają praktycznie od wszystkiego, więc dużo tutaj też zależy od rozmieszczenia czujników. Wydaje mi się więc, że większym problemem będzie tutaj sama charakterystyka tych czujników 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »