wojtekk77 Napisano Maj 22, 2010 Udostępnij Napisano Maj 22, 2010 Witam wszystkich. Proszę o pomoc i rade. Wymysliłem sobie do zrobienia taki układzik. Potrzebuje zbierać dane przez łącze szeregowe i zapisywac je na karcie SD. Danych będzie dużo więc dlatego pomyslałem o SD. Następnie chce to przegrywac na pendriv'a w dowolnym momencie.Po prostu przychodze wtykam pendriva i zasysam dane. Oczywiście urządzonko będzie wyposażone w klawiaturę i jakiś tam wyświetlacz ale to nie problem. Głównie chodzi mi o zapis na karcie SD (potem odczyt) i komunikację z pendrivem. Nie miałem jeszcze doswiadczenie z tymi układami. Czy ktoś mógłby mnie nakierować jaki mikrokontroler wybrać (do tej pory używałem AVR'ów) który poradził by sobie z ty zadaniem, oraz ewentualne układy peryferyjne do zrealizowania takiego projektu. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zuk Maj 22, 2010 Udostępnij Maj 22, 2010 Jeśli chodzi o AVRki to musiałbyś poszukać jakąś płytkę ewaluacyjną, która ma wbudowany czytnik kart SD, i sprawdzić jaki tam jest procek. Dzięki temu będziesz wiedział nie tylko jaki procek obsłuży SD, ale także będziesz miał przykładowe połączenie i demo programu. Odnośnie USB... a właściwie hosta USB to nie wiem czy na AVRkach da się coś takiego zrealizować. na tej stronie: http://www.obdev.at/products/vusb/index.html jest sporo ciekawych przykładów jak może pracować AVR jako slave, bez żadnych dodatkowych peryferiów (2 rezystory i 2 diody wystarczą). I to też tylko ze wsparciem USB 1.1. USB 2.0 nie wydoli! Obawiam się, że bez co najmniej procesora 32 bitowego się nie obejdzie. Dodatkowo musisz szukać takiego, który ma wbudowanego hosta USB. Pozdrawiam P.S. Czy to jest temat związany z tematyką forum... ?? To tak na marginesie... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Maj 22, 2010 Udostępnij Maj 22, 2010 Może warto poczytać o USB OTG (on-the-go). Nie używałem nigdy, ale teoretycznie powinno umożliwić pracę jako host. Nawet małe (8-bitowe) procesorki ostatnio obsługują USB OTG. Jest jeszcze jedna, bardzo prosta możliwość - możesz wykorzystać płytkę z linuxem na pokładzie, np. http://www.propox.com/products/t_232.html Wtedy masz już wszystko gotowe, obsługę usb, zapis plików itd. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wojtekk77 Maj 27, 2010 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2010 Dziękuję za pomoc. Skorzystam chyba z modułu MMnet1002 z Linux'em na pokładzie. Jeszcze raz wielkie dzięki Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
esio Maj 27, 2010 Udostępnij Maj 27, 2010 W zupełności starczy Ci AT91sam7x256, na pewno możesz zapisywać na SD, ma rs232, z tego co wiem ma także hosta USB. Do tego kostka jest śmiesznie tania. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Czerwiec 3, 2010 Udostępnij Czerwiec 3, 2010 AT91SAM7X256 nie ma USB hosta, tylko device. Jeśli już to AT91SAM9200 z linuchem na pokładzie (będzie łatwiej oprogramować). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
esio Czerwiec 4, 2010 Udostępnij Czerwiec 4, 2010 O! Tego to nie wiedziałem. Rozumieme, że żaden z at91sam7 nie ma hosta usb? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Czerwiec 4, 2010 Udostępnij Czerwiec 4, 2010 Tak, dokładnie. Hosta USB mają najczęściej procki z rdzeniem ARM920T i wyższym, albo jakieś nowe. AT91SAM7X są już dość stare. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Czerwiec 4, 2010 Udostępnij Czerwiec 4, 2010 Obsługa USB przez procesor to jedno, ale oprogramowanie tego tu inny problem. Dużym plusem linuxa jest to, że obsługa jest wbudowana. A samemu wszystko napisać to wcale niełatwe zadanie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź