Skocz do zawartości

Już za tydzień zawody w Gdańsku!

Pomocna odpowiedź

Napisano

Przypominam wszystkim, że już za tydzień w piątek 28 maja oraz w sobotę 29 maja w Gdańsku odbędą się dwie imprezy związane z robotyką.

- II Trójmiejskim Turnieju Robotów Robo3DVision (Piątek)

- Roboxy 2010 (Sobota)

II Trójmiejskim Turnieju Robotów Robo3DVision

STUDENCKIE KOŁO AUTOMATYKÓW "SKALP"

Wydział Elektroniki Telekomunikacji i Automatyki

Politechnika Gdańska

II Trójmiejski Turniej Robotów Robo3DVision

ZAPROSZENIE

STUDENCKIE KOŁO AUTOMATYKÓW "SKALP"

Serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w II Trójmiejskim Turnieju Robotów Robo3DVision,
organizowanym w ramach VIII Bałtyckiego Festiwalu Nauki.

Młodych konstruktorów i osoby zainteresowane nowoczesnymi technologiami

zapraszamy 28 maja 2010 na wydział ETI Politechniki Gdańskiej.

W ramach turnieju rozegrane zostaną trzy konkursy:

-Freestyle- konkurs nowych pomysłowych konstrukcji,
-Minisumo- konkurs małych robotów walczących na ringu,
-LineFollower- konkurs robotów poruszających się po linii.

Szczegółowe informacje na stronie:

http://www.skalp.pg.gda.pl/turniej/

Roboxy 2010

Line Follower

Zawody polegające na jak najszybszym przejechaniu trasy przez autonomiczne roboty. Trasa jest wytyczana czarną linią na białym tle. Układ czujników jak i konstrukcja robota jest wykonana przez uczestników!

MiniSUMO

Roboty o maksymalnych wymiarach 10x10 cm i masie do 500g, starające się wypchnąć przeciwnika z ringu.

Regulaminy i informacje można znaleźć na stronie

http://www.nksa.pg.gda.pl/roboxy/index.php

Gorąco zapraszamy wszystkich miłośników robotyki! Życzymy sukcesów i powodzenia w zawodach.

Termin:

29 maj 2010. Godzina 11.00

Bez ograniczeń. Każdy może przynieść własnej konstrukcji robota i wystartować.

forbot.pl jest oficjalnym patronem medialnym zawodów.

12.jpg

Witam. Właśnie wróciłem z imprezy II Trójmiejski Turniej Robotów Robo3DVision.

W kategorii walk minisumo wzięło udział 12 drużyn choć na stronie zarejestrowało się ponad 20.

Wraz z kolegami zaprezentowaliśmy naszego pierwszego robota o nazwie DZIKI. O zawodach dowiedzieliśmy się bardzo późno więc była to bardzo bardzo spontaniczna i szybka budowa. Ponieważ był to nasz debiut na takiej imprezie byliśmy bardzo zaskoczeni gdy zajęliśmy 8 miejsce. W czasie pierwszych walk nasz robot utrzymywał się w ścisłej czołówce lecz gdy baterie zaczęły się wyczerpywać sprawa była już przesądzona. Ostatecznie DZIKI wygrał 5 walk na 11.

Co do samej imprezy. Atmosfera na niej była bardzo miła. Pomijając fakt że właściciel robota o nazwie ENTER nie zgadzał się z opinią sędzi twierdząc że jego robot wygrał choć tak naprawdę prawie się nie poruszał. Nie działo się też zbyt wiele na torze line-flowerów. Mimo to jestem bardzo zadowolony z uczestnictwa w imprezie i na pewno wezmę w niej udział za rok. Gdy wpadną mi w ręce nagrania z imprezy wrzucę je tutaj. Pozdro.

Nie działo się też zbyt wiele na torze line-flowerów.

Oj to mało widziałeś, ja stratowałem z moim Striderem2 non stop, ponieważ mam zmianę parametrów z poziomu robota, nie musiałem biegać do strefy serwisowej żeby go przeprogramować. Srednio raz na 10 minut biłem swój nowy rekord, ostatecznie zająłem 6 miejsce w eliminacjach z czasem 7,23s, co jest dla mnie nie lada osiągnięciem 🙂. Jutro powtórka 😃.

Heh. Sorki że cię nie zauważyłem bo byłem zajęty minisumo. Odniosłem wrażenie że nic się nie działo bo na początku nikogo tam nie było a potem nawoływał tak ten ziom z mikrofonem. 😅

A tak przy okazji. forbot.pl była tam jakimś sponsorem?? Pytam bo na wejściu wisiała reklama.

A tak przy okazji. forbot.pl była tam jakimś sponsorem??
Patronem medialnym 😉

No jak nie byliśmy sponsorem 😉 ? A kto przysponsorował kalendarzyki i długopisy z logo diody 😃 ?

Wystarczy się wybrać na dni kariery na uczelni etc 🙂 żeby takich "przydatnych" gadżetów zrobić zapas na dwa lata 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...