Skocz do zawartości

Poprawne podłączenie wyświetlacza LCD 2x8 do mega8

Pomocna odpowiedź

Możesz sobie wybrać dowolne 4. W większości bibliotek, również tej która ja stosuje istnieje możliwość zdefiniowania, których pinów chcesz używać. Z kolei w wyświetlaczu podłączasz się do pinów DB4 - DB7.

Osobiście jak już będziesz chciał obsłużyć ten wyświetlacz LCD to polecam bibliotekę Peter Fleury do pobrania na: http://jump.to/fleury

Oczywiście ta biblioteka jest do AVR GCC 😉

Nie wiem jak to wygląda w Eaglu, ale w Altiumie zrobienie takiej biblioteki zajęłoby max 3-4 minuty. Tym bardziej, że masz standardowy rozkład pinów co 2,54 mm, więc lekkim lenistwem się teraz wykazujesz.

Ja bilbliotekę do LCD 8x2 pobierałem z tąd (ctrl+f -> 8x2), UWAGA, sprawdzić poprawność dla wyprowadzeń podświetlenia bo w moim wyświetaczu były w innych miejscach i musiałem pociągnąć przewodami.

TIMONek, mi chodziło o to że do schematu rozpiska pinów bo do płytki to wiem że 7x2 goldpin ;]

No ale to naprawdę nie jest problem zrobić taką bibliotekę. Kilka kresek i po sprawie. Ostatnio w ciągu max 30min zrobiłem bibliotekę do mostka mc33932 (HSOP44) razem z przypisaniem i opisaniem pinów.

W bibliotece eagle'a są wyświetlacze. poszukaj display, albo lcd i znajdziesz.

OK, poprawka: są tylko 2x16 i 2x20

Ja wykonałem coś takiego:

Nie jest to bezpośrednio wyświetlacz LCD tylko złącze do którego można go podłączyć.

Jeśli Cię to interesuje biblioteka jest w załączniku.

(tak btw. do moderatorów, to moglibyście udostępnić możliwość dodawania plików z rozszerzeniem *.lbr)

Edit:

Sorka nie doczytałem, że chodzi o LCD 2x8 🙂 ale połączenie pewnie jest takie samo.

pinhead_LCD.zip

Sorka nie doczytałem, że chodzi o LCD 2x8 ale połączenie pewnie jest takie samo.

Sęk w tym, że nie. Ten wyświetlacz ma wyprowadzenia w dwóch linijkach, a nie w jednej 🙂

no to wystarczy tylko zmienić package w bibliotece i skopiować jakie złącze 2rzędowe 2x8 ze sobą powiązać. Wygląd na schemacie może zostać tak jak jest 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...