MR1979 Napisano Listopad 18, 2021 Udostępnij Napisano Listopad 18, 2021 Witam, Próbuję stworzyć ładowarkę baterii z USB-C. Problem polega na tym że zanim zacznę ładować baterię chcę mieć pewność że źródło zasilania podłączone do gniazda urządzenia ma odpowiednią moc (5V@3A = 15W). Postanowiłem że do detekcji zasilacza użyję pinów CC1 i CC2 na gnieździe USB-C. Zgodnie z dokumentacją znalezioną w sieci w standardzie USB-C zasilacz oraz urządzenie zasilane tworzą dzielnik napięcia korzystając z pinów CCx. Rezystor po stronie urządzenia odbiorczego ma zawsze 5,1k, natomiast po stronie zasilacza powinien mieć 10k (dla 5V/3A i podciągnięciu pinu do 5V). Daje to spadek napięcia na rezystorze po stronie urządzenia około 1,69V. Postanowiłem że będę mierzył ten spadek napięcia i jeżeli jest większy to mój układ wygeneruje wysoki sygnał, który uruchomi układ ładowania. W przeciwnym wypadku gdy mierzone napięcie będzie poniżej 1,50V to wygeneruje się sygnał niski i ładowanie się nie rozpocznie. Oto co wymyśliłem: Układ LM393 porównuje napięcia na CC1 i CC2, natomiast BAC54C robi za bramkę OR. Tylko jeden pin CC jest w użyciu w danym momencie (zależy od orientacji wtyczki). Zastanawiam się czy nie przekombinowałem. Może da się to zrobić prościej? Biorąc pod uwagę że tylko jeden pin CC jest w użyciu w danym momencie to może mógłbym połączyć te piny, a następnie tak połączone podłączyć do pojedynczego rezystora 5,1k, a dalej pojedynczego komparatora. Wtedy diody już nie byłyby potrzebne. Nigdzie jednak nie mogłem znaleźć potwierdzenia czy tak można. Wszędzie CC1 i CC2 mają oddzielne rezystory do masy. Także jak ktoś ma pomysł jak to zrobić prościej / lepiej / poprawniej to będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą 🙂 Pozdr, Marek Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Listopad 18, 2021 Udostępnij Listopad 18, 2021 2 godziny temu, MR1979 napisał: Biorąc pod uwagę że tylko jeden pin CC jest w użyciu w danym momencie to może mógłbym połączyć te piny, a następnie tak połączone podłączyć do pojedynczego rezystora 5,1k, a dalej pojedynczego komparatora. Dokładnie ten błąd zrobiono przy projektowaniu poprzedniego Raspberry Pi i w efekcie nie działała z połową kabli USB-C. https://hackaday.com/2019/07/16/exploring-the-raspberry-pi-4-usb-c-issue-in-depth/ 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MR1979 Listopad 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 19, 2021 8 godzin temu, deshipu napisał: Dokładnie ten błąd zrobiono przy projektowaniu poprzedniego Raspberry Pi i w efekcie nie działała z połową kabli USB-C. https://hackaday.com/2019/07/16/exploring-the-raspberry-pi-4-usb-c-issue-in-depth/ Hahaha! A ja wczoraj wieczorem właśnie przeglądałem schemat RPi4 zadowolony że da się uprościć 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MR1979 Listopad 19, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 19, 2021 Ok. Udało się uprościć projekt trochę. Komparatory mają przecież wyjście typu Open-Drain więc można je ze sobą łączyć bezpośrednio i BAT54C jest niepotrzebny. Przeczytałem jeszcze raz dokładnie https://www.st.com/resource/en/application_note/dm00536349.pdf, gdzie w tabeli 7 jest podana wartość graniczna spadku napięcia na Rd dla zasilacza 5V/3A wynosząca 1,23V. Dlatego zmieniłem wartość R1 na 15k. Gdybym chciał uruchomić ładowanie baterii już dla zasilaczy 5V/1,5A i mocniejszych, wtedy R1 powinien wynosić 33k (spadek napięcia 0,66V i więcej). 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź