Skocz do zawartości

Oscyloskop - potrzebna pomoc w wyborze

Pomocna odpowiedź

8 minut temu, _LM_ napisał:

A masz luzem czy na nucleo? Domyślam się że to drugie <smuteczek> kurka, zainwestowałem w te kursy stm a się okazuje że ich też brak 

Nucleo. Planowałem kupować luzem jak cokolwiek na Nucleo uruchomię. Ale tak jest posucha... 

To się odpowiada "chciałem kupić ten drugi, ale jak Ci kupiłem kwiatki to już nie wystarczyło kasy" 😉

Przestanie mieć pretensje i powie coś w stylu "to ja już nie chcę kwiatków, lepiej kup coś fajnego".

Oczywiście kwiatki kupiłeś?

• Lubię! 2

To było szczere zdziwienie. Spodziewała się chyba czegoś w rodzaju miernika. Ja stwierdziłem, że nie ma co za dużo tłumaczyć przed zakupem. Zresztą nie ja wyznaczałem termin pisania listów do mikołaja. Nie było czasu na tłumaczenia i pokazywanie, bo termin gonił... 

Jakby nie patrzeć, to chyba najważniejszy przyrząd pomiarowy w warsztacie elektronika. Ja moją nauczyłem jak zmienić podstawę czasu i czułość wejściową kiedy brakuje mi rąk 🙂

• Lubię! 1

W każdym razie kwiatki są potrzebne -od kiedy moja ukochana zrezygnowała z kwiatków, ma automatyczny system sterowania CO, samorozsuwające się zasłony w sypialni (samozasłaniające też), automatyczną lampkę w sypialni, wygodny wyłącznik świateł w saloniku i od ch^Wmetra rekwizytów do pracy 🙂

Ostatnio musiałem naprawiać w trybie pilnym czarodziejską różdżkę 😞 O lalkach już nie wspomnę...

• Lubię! 2
(edytowany)
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Ja moją nauczyłem jak zmienić podstawę czasu i czułość wejściową kiedy brakuje mi rąk 🙂

To jest inny stopień wtajemniczenia. My na razie mamy zasadę. Nie dotykam o ile stół na śniadanie jest posprzątany.

58 minut temu, ethanak napisał:

@_LM_ to masz fajnie - ja swojej nie wpuszczam do warsztaciku bo chce tam posprzątać 😞

Pamiętam jak dziś, jak byłem w liceum, to mama stwierdziła, że bałagan na biurku przeszkadza mi w lekcjach i postanowiła posprzątać, jak mnie nie było. "Zobacz ile teraz masz miejsca. Tu masz te koraliki na druciku. Tu masz te stonogi. A tu te z dwoma drucikami i trzema drucikami. Trzy pudełeczka, a nie ileś kupek na biurku." 

Edytowano przez pmochocki
2 godziny temu, ethanak napisał:

@_LM_ to masz fajnie

Fajnie to by było jakbym miał opanowane wyjście lan tego oscyloskopu i dorobił sobie sterowanie nożne. 

• Lubię! 1
(edytowany)

Też się zastanawialiście, jak zmienia się sygnał gitary elektrycznej, przy zmianie położenie przełącznika rhythm/treble?

Ja już wiem:

IMG_20211214_234830.thumb.jpg.a6dbb8a6c6f8834ca920cd5f0b5fcd63.jpgIMG_20211214_235006.thumb.jpg.82a6d1f2a66e39bfe19e684da716a011.jpg

Edytowano przez pmochocki
  • Lubię! 1
(edytowany)

Pokaż widmo fft. Wgl szacun że o tej porze jeszcze na wiośle dajesz ognia 🙂

Edytowano przez _LM_
6 godzin temu, _LM_ napisał:

Pokaż widmo fft.

Jeszcze nie umiem. Gdy ostatni raz bawiłem się oscyloskopem, to był on analogowy... 

6 godzin temu, _LM_ napisał:

Wgl szacun że o tej porze jeszcze na wiośle dajesz ognia 🙂

😁

18 godzin temu, pmochocki napisał:

Żona jak zobaczyła co kupiłem, zrobiła groźną minę i powiedIala:"To jest TEN oscyloskop?"

A czego się spodziewała 😄 ? 

Kiedyś kupiłem sobie zabawkę - analogowo oscyloskop Radiotechniki, piękna sprawa tylko że ważył z 50 kg, miał pół metra długości i w końcu sprzedałem bo nigdzie się nie mieścił. Pani z OLX, która go kupiła była wielce uradowana, a zapytana do czego jej taki zabytek powiedziała, że do robienia pomiarów.

Może taki by chciała?

• Lubię! 1
1 godzinę temu, Gieneq napisał:

A czego się spodziewała 😄 ? 

No jak służy do pomiarów to powinien wyglądać jak miernik. A myślisz, że czego ja się spodziewałem jak mi lepsza połówka powiedziała, że kupi sobie overlocka. 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...