Skocz do zawartości

Oscyloskop - potrzebna pomoc w wyborze

pmochocki

Pomocna odpowiedź

Dziękuję wam bardzo. Czytając opinie, że czasami oscyloskopy z niższej półki mają problemy z softem, które są dość upierdliwe chciałem pójść w sprawdzoną serię. I tu mi bardzo pomogliście. Chyba zdecyduję się na serię SDS1000X-E. 

No i teraz dylemat:

• SDS1104X-E - 4 kanały 100MHz, cztery kanały się czasem przydają, @Gieneq potwierdza
  • SDS1102X-E - 2 kanały 200MHz, niby 100MHz to dużo i 200MHz wydaje się przesadą, ale nawet Pico chodzi na 133MHz. STM32F może chodzić na 180MHz. Wiadomo, że sygnały mierzone będą miały mniejszą częstotliwość... Nie wiem... 
  • SDS1204X-E - 4 kanały 200MHz. Jak to dzieci mówią: "Tata nie patrz na cenę. Przecież to Mikołaj przyniesie" 

Ktoś może coś podpowie? 

43 minuty temu, pmochocki napisał:

Ktoś może coś podpowie? 

Aktualnie (użyteczne) sygnały jakie mierzyłem/sprawdzałem to:

• Częstotliwość PWM przetwornicy impulsowej - 150kHz
  • Przesył danych CAN - 1 Mbit/s
  • Przesył danych LIN - 19200 kbit/s
  • Przesył danych USB - 12Mbit/s
  • "Wysoko" taktowane przełączanie GPIO - 20Mbit/s

Z sygnałów, które możesz chcieć mierzyć jest niewiele takich, co przekraczają 100MHz. 200MHz kupiłem dla lepszej szerokości pasma (na wszelki wielki), ale osobiście uważam, że wygodniejszym rozwiązaniem są 4 kanały, albo dodatkowe sondy na większe napięcia (np. 2000V - zdarzyło mi się testować generator impulsów 600V). 

• Pomogłeś! 1

Wielkie dzięki za komentarze i pomoc. Czyli jednak SDS1104X-E... No i się wyrobię w czasie, bo moja lepsza połówka zapowiedziała, że wszystkie dzieci (w tym ja) muszą mieć napisane listy do Św. Mikołaja w ten weekend. Bo jak nie, to Mikołaj nie przyniesie tego co się chce. 😉

Kurcze... Teraz wiem co czują dzieciaki... Już nie mogę się doczekać Wigilii. 

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

19 minut temu, Gieneq napisał:

Podobno z DS9833 da się zbudować generator funkcyjny. Mam jeden układ z Ali, ale tylko pobieżnie przetestował i przy dużej rezystancji na wyjściu nawet ładne sinusoidy generował. 

Zawsze można pokusić się o combo FPGA + DAC 😉 

• Lubię! 1

25 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Zawsze można pokusić się o combo FPGA + DAC 😉 

Cześć,

oczywiście można użyć FPGA+DAC IC, ale najtaniej wyjdzie ATTiny1614(4.75 PLN)  lub ATiny3216(7 PLN) które mają "na pokładzie" całkiem sensowne układy DAC. Tutaj linki do datasheet'a:

https://eu.mouser.com/datasheet/2/268/ATtiny1614_data_sheet_40001995A-1596928.pdf

https://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/ATtiny3216-17-DataSheet-DS40002205A.pdf

Ostatnio udało mi się kupić 12 sztuk ATtiny1614 w Farnell'u (po 4.75 PLN za sztukę) i cztery sztuki ATtiny3216(po 9 PLN na Allegro).

To są bardzo fajne modele AVR - mają mnóstwo zaawansowanych peryferiów (tylko są mało znane) programować można je w "Arduino IDE" (za pomocą programatora zrobionego z Arduino UNO).

Patrz te linki:

https://create.arduino.cc/projecthub/john-bradnam/using-the-new-attiny-processors-with-arduino-ide-612185

https://www.electronics-lab.com/project/using-new-attiny-processors-arduino-ide-attiny412-attiny1614-attiny3216-attiny1616-attiny3217/

https://github.com/SpenceKonde/megaTinyCore

https://www.radiolocman.com/review/article.html?di=616661

https://www.tindie.com/products/drazzy/attiny16141604-dev-board-arduino-compatible/

Patrz

(edytowany)
16 minut temu, FlyingDutch napisał:

oczywiście można użyć FPGA+DAC IC, ale najtaniej wyjdzie ATTiny1614(4.75 PLN)  lub ATiny3216(7 PLN) które mają "na pokładzie" całkiem sensowne układy DAC.

16 minut temu, FlyingDutch napisał:

To są bardzo fajne modele AVR - mają mnóstwo zaawansowanych peryferiów (tylko są mało znane) programować można je w "Arduino IDE" (za pomocą programatora zrobionego z Arduino UNO).

Co Ty nie powiesz... A widziałeś moje wpisy? 

Ale tak, czuję się w obowiązku zbudować generator po zakupie oscyloskopu. 😋

PS: TTINY3226 w TME kupisz za 5.75 brutto

Edytowano przez pmochocki

14 minut temu, pmochocki napisał:

PS: TTINY3226 w TME kupisz za 5.75 brutto

Stany magazynowe w TME ( i u innych znanych dystrybutorów) na ten produkt wynoszą równe 0 (wszystkie pododmiany) od co najmniej trzech miesięcy. Jeśli masz do sprzedania ATtiny3216 to chętnie kupię 10 sztuk po cenie 8 PLN za sztukę 😉

Pozdrawiam

(edytowany)
44 minuty temu, FlyingDutch napisał:

Stany magazynowe w TME ( i u innych znanych dystrybutorów) na ten produkt wynoszą równe 0 (wszystkie pododmiany) od co najmniej trzech miesięcy.

Od trzech miesięcy to nie. Bo w listopadzie kupilem:

Screenshot_20211212_120130.thumb.jpg.ed39ea37e5187309b96017ccf5ffda3d.jpg

Nie myślałem, że się już rozeszły. 

EDIT: Ale widać, że jest słabo z dostępnością. My kupujemy po 5-10, a jakaś firma przyjdzie i zamawia 1000-10000 i czyści magazyn do zera. Mam nadzieję, że w drugiej połowie 2022 będzie lepiej. 

• Lubię! 1

6 godzin temu, pmochocki napisał:

Mam nadzieję, że w drugiej połowie 2022 będzie lepiej. 

Może tak być:

image.thumb.png.27550322bd263cff92bf1e449c0554ba.png

7 godzin temu, FlyingDutch napisał:

ale najtaniej wyjdzie ATTiny1614(4.75 PLN)  lub ATiny3216(7 PLN) które mają "na pokładzie" całkiem sensowne układy DAC.

Ciekawe 🙂 

(edytowany)
11 godzin temu, FlyingDutch napisał:

ale najtaniej wyjdzie ATTiny1614(4.75 PLN)  lub ATiny3216(7 PLN) które mają "na pokładzie" całkiem sensowne układy DAC.

Jak mogłeś mi to zrobić. Od dwóch godzin siedzę i czytam noty katalogiwe. Właśnie się zorientowałem, że te nowe ATTiny nie mają PLLa do timera pierwszego jak jest np w ATTiny85. No i właśnie odkryłem, że AVR128DA ma PLLa do 48MHz i DACa 10bit. No ale za 15zł (nie)można kupić ATXMega'e E5 z DAC 12bit. 

I co teraz? Co wybrać? Pewnie zacznę od tego co w szufladzie, ale kusi aby kupić coś... 

EDIT: A może to doskonała okazja aby wreszcie użyć STM32L476RG 😛

33 minuty temu, pmochocki napisał:

EDIT: A może to doskonała okazja aby wreszcie użyć STM32L476RG 😛

A masz luzem czy na nucleo? Domyślam się że to drugie <smuteczek> kurka, zainwestowałem w te kursy stm a się okazuje że ich też brak 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.