Skocz do zawartości

Maxymalny prąd w typowym przewodzie

jugan1

Pomocna odpowiedź

Witam,

Wiem, że silniki do robotów potrzebują dużego prądu. Czy gdzieś można znaleźć informację, jaki prąd wytrzymują takie typowe przewody dla elektroników-hobbystów? Znalazłem taką informację, że zworki do płytek stykowych mają przekrój 22AWG. Google mówi, że jest to przekrój 0,34 mm^2, a to z kolei daje wytrzymałość do 6A. Czy rzeczywiście mogę przyjąć, że takie typowe przewody jak np. przy rezystorze / diodzie ( pomijając już to, że zapewne taki duży prąd przy standardowym natężeniu nie może popłynąć przez sam rezystor / diodę - chodzi mi jedynie o ten drucik ) wytrzymują 6A?

Pozdrawiam

@H1M4W4R1

Pewnie przez długi czas moje projekty raczej będą się ograniczały do max 10V, zaś jeśli chodzi o długość przewodnika to będą to krótkie odcinki - jedynie tyle, aby zbudować jakieś mniejsze roboty typu linefollower, albo światłolub. Czy zatem mogę przyjąć, że 22AWG wytrzyma 6A/2 = 3A ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest pewnie jeszcze dużo innych zmiennych jak np. ułożenie przewodu, ale w moim przypadku chodzi jedynie o proste konstrukcje bez żadnych udziwnień. Podobnie z rodzajem materiału - będzie to po prosty taki materiał, który jest przy standardowych zworkach, których pełno w sklepach dla elektroników-hobbystów.

31 minut temu, jugan1 napisał:

Czy zatem mogę przyjąć, że 22AWG wytrzyma 6A/2 = 3A ?

Sam ich używam i raczej problemów z nimi nie było 😉 (Oczywiście do wyższych prądów mam 1.5mm2 i 2.5mm2, ale to inna para kaloszy).

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pomijając fakt, że puszczenie 3A przez płytkę stykową to niezbyt dobry pomysł... przy projektowaniu instalacji przyjmuje się o ile pamiętam 4A/mm² dla przewodu luzem lub 2.5A/mm² dla zwiniętego (np. przedłużacz bębnowy). Oczywiście przy krótkich odcinkach może być więcej.

Osobiście podłączałem żarówkę 1 kW na przewodzie 1 mm² (zrobiłem sobie taki wielożyłowy przedłużacz z kabla od windy) i nic strasznego się nie działo, ale się grzał.

• Lubię! 2

(edytowany)

@ethanak Mógłbyś coś więcej napisać o tym puszczeniu 3A przez płytkę stykową?

Zdaję sobie sprawę, że w płytce stykowej jest mnóstwo blaszek poukładanych blisko siebie, ale one wyglądają na dość solidne ( a przynajmniej tak wyglądały na zdjęciu, które znalazłem w google ).

EDIT: Jaki maxymalny prąd mogę przyjąć dla płytki stykowej?

Edytowano przez jugan1

Przed chwilą, jugan1 napisał:

Mógłbyś coś więcej napisać o tym puszczeniu 3A przez płytkę stykową?

Blaszki wytrzymają, ale połączenie zworka/blaszka nie jest specjalnie dobre i tu może się coś wypalić. Poza tym takie połączenie nie jest pewne, w każdej chwili może samo z siebie się rozłączyć a w niektórych przypadkach takie rozłączenie to zniszczenie układu (np. odłączenie dolnego rezystora przy dzielniku napięcia albo odłączenie cewki silnika krokowego w czasie pracy).

• Lubię! 1

7 godzin temu, ethanak napisał:

Pomijając fakt, że puszczenie 3A przez płytkę stykową to niezbyt dobry pomysł... przy projektowaniu instalacji przyjmuje się o ile pamiętam 4A/mm² dla przewodu luzem lub 2.5A/mm² dla zwiniętego (np. przedłużacz bębnowy). Oczywiście przy krótkich odcinkach może być więcej.

Osobiście podłączałem żarówkę 1 kW na przewodzie 1 mm² (zrobiłem sobie taki wielożyłowy przedłużacz z kabla od windy) i nic strasznego się nie działo, ale się grzał.

Tak tylko dodam, że zabezpieczenie gniazdek zwykle w domu do B16, a przewody to 2,5 mm^2 😛

Jak chcesz to przyjmij sobie 5A na 1mm^2 jako górna granica (taka nieprzekraczalna). Są kalkulatory w necie strat i wydzielania ciepła (ofc pi razy drzwi) dla danego napięcia, prądu i długości przewodu

Edytowano przez BananWszyscy
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.