Skocz do zawartości

Gdzie mogę dostać wmiarę tanio elektroniczny żyroskop

Qpa

Pomocna odpowiedź

Mam taki problem, nie mogę znaleść nigdzie w polskich sklepach normalnego (nie modelarskiego) żyroskopu potrzebuje urządzenia jednoosiowego wystarczy mi sygnał tylko analogowy. Może jest ktoś na tym forum kto miał podobny problem i może mi jakoś pomóc. Ponieważ nie uśmiecha mi się sprowadzanie takiego gadżetu z USA a chodzi mi o coś w tym stylu

http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=9165

Właśnie najlepiej przylutowane już do płytki ponieważ nie jestem jeszcze taki pro żeby przylutować taki sprzęt

Pozdrawiam i czekam na jakiegoś wybawiciela 😉)

No z tym przylotwanym do płytki to możesz mieć problem. Samą kosteczkę kupisz bez problemu u Mirka36, jest zarejestrowany na forum (sprzedam/kupie/zamienię). Właśnie co ciekawe, takie wynalazki typu płytka pod smd z wyprowadzonymi goldpinami spotkałem tylko w jakichś amerykańskich sklepach (jak sparkfun, pololu). Jak jednak decydowalbyś się na zamówienie jakieś ze sparkfuna to daj znać, możliwe, ze bym się przyłączył.

Dzięki za odpowiedz ; )

Szkoda że takie wynalazki to tylko w Ameryce ;(.

A nie wiesz ile wychodzi taka przesyłka tak orientacyjnie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A teraz tak zupełnie z innej beczki ... żyroskop przynajmniej w modelarstwie (heli) działa tak, że mierzy przyśpieszenie na podstawie tego generuje sygnał, który stabilizuje obrót wokół osi wirnika.

Więc nic prostszego, jak poszukać czujnika przyśpieszeń w połączeniu z dowolna atmeg`ą można zdziałać cuda.

żyroskop to nie akcelerometr.

No to na podstawie czego żyroskop generuje sygnał? Zmiana kierunku ruchu wiąże się z jakimś przyspieszeniem, zmiany przyspieszenia można mierzyć akcelerometrem na przykład 3 osiowym. Tak więc jeżeli połączymy akcelerometr z układem, który będzie analizował wartości podawane przez akcelerometr, na ich podstawie generował sygnał sterujący, który posłuży do stabilizacji toru po którym się przemieszcza obiekt to co to będzie? No nic innego jak żyroskop. Dokładnie to samo proponuje nes86.

Żyroskop jest niedokładny, ale reaguje szybko na zmiany, a akcelerometr reaguje wolno, ale jest dokładny. Ogólnie różnią się budową. Nes zaproponował żyroskop, ty proponujesz akcelerometr. A nawet już biorąc ten twój akcelerometr, nie wiem, czy zauważyłeś, że problem jest w polutowaniu takiego cuda.

Nes zaproponował żyroskop, ty proponujesz akcelerometr

Nes zaproponował akcelerometr 3 osiowy, ja też proponuję akcelerometr 3 osiowy, różnica polega na tym że tamten ma płytkę a mój nie ....

nie wiem, czy zauważyłeś, że problem jest w polutowaniu takiego cuda

Potrzeba matką wynalazców, może optymistycznie to nie wygląda ale jakoś to się musi dać przylutować ... pierwszy pomysł, mało estetyczny ale funkcjonalny cienki drucik i dużo cierpliwości. Podałem go ze względu na niską cenę.

Kolejną sprawą jest to że Qpa, podaje link do żyroskopu zbudowanego na podstawie kątowego czujnika przyśpieszeń, tak więc teraz jeszcze wymyślcie czy mu chodzi o układ żyroskopowy, żyroskop, czy akcelerometr, bo każdy tu chyba myśli o czymś innym ....

Nie jest problemem polutować akcelerometry firmy MEMSIC.

Są one dostępne w Seguro ( www.seguro.pl )

Mimo, iż są w obudowach SMD to całkiem przyjemnie się je lutuje

zwykłą kolbą.

Nawet udało mi się wprowadzić poprawki drucikiem ze skrętki,
jak jeden z nich źle polutowałem.

Ich zaletą jest to, że wyprowadzenia są prowadzone przez całą wysokość

układu.

po prostu trzeba trochę uważać i mieć dobrze zrobioną płytkę.

Witam serdecznie,

Jeszcze nie ma dodanego produktu na stronie, ale mam w ofercie akcelerometry i żyroskopy przylutowane na płytce - jako moduły ze wszystkimi potrzebnymi elementami biernymi. Wystarczy dołączyć 3,3V i czytać wartości analogowe.

Moduł analogowego akcelerometru trzyosiowego z ADXL335 (+/- 3.3g) lub ADXL325 (+/- 5g) to 69zł brutto

Moduł analogowego żyroskopu z LPR510 (dwie osie) to 119zł brutto.

Moduły mają standardowe wyprowadzenia na listwe 2,54mm (czyli można je np. wsadzić w płytkę stykową).

Sprzedaje też stabilizatory LDO na 3,3V, przetworniki ADC 12bitowe i inne elementy.

Wszystko dostępne od ręki - można zamówić na email. Za kilka dni pojawią się moduły i pełna informacja w sklepie www.robodudes.com

W razie pytań służę pomocą. Proszę o PW lub email na office@robodudes.com

Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Robodudes

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.