Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Proszę o sprawdzenie płyty głównej do lf. Czy mógł by mi ktoś dorysować do schematu podłączenie do wyświetlacza zgodnego z hd44780 lub napisać pod które piny. Co sądzicie o tym uC (atmega8535) nie ma na nim żadnych problemów z bascomem?

płyta.rar

Atmega8535 powinna być bez problemu obsługiwana przez BASCOMa ("m8535.dat"). Co do schematu, pierwsze co mi się rzuca w oczy to podłączenie ARef'a. Warto dodać dławik i nieco kondensatorów odsprzęgających do zasilania; coś takiego:

Druga sprawa to zasilanie logiki mostka napięciem 8,4V - niby można, tylko czemu? Skoro masz 5V (zakładam, że stabilizowane - w przeciwieństwie do 8,4V) to podłącz je do mostka (pin 18). Nie mam czasu na szperanie w nocie, ale może być problem z rozróżnianiem logicznego 0 i 1 przy takim napięciu... Niech mądrzejsi się wypowiedzą na ten temat 😉

A, i do złącza czujników warto doprowadzić VCC (5V) i GND - dwa dodatkowe piny.

Jeśli chodzi o podłączanie LCD, to chyba najlepszy opis jaki znalazłem:

http://www.qsl.net/pa3ckr/bascom%20and%20avr/using%20an%20lcd/index.html

• Lubię! 1

Jaką rezystancję powinien mieć ten dławik ?? Według mnie jeżeli zasilę l293d z 5v to silniki dostaną nie całe 4. Może się mylę. Porty które mają PWM to są zaczynające się na OC ?? 2 porty są oznaczone OC1a a drugi OC1b mogę z nich równocześnie korzystać.

[ Dodano: 22 Cze 10 03:41 ]

Jeszcze mam pytanie najpierw podpina się kwarc a potem pisze fusy aby go obsługiwał?

Jeden z pinów zasilania mostka jest od logiki, a drugi to napięcie zasilania dla silników, chodzi o piny 8 o 16 ale nie pamiętam który od czego jest.

Czy ja wiem czy rezystancja jest taka istotna? 😉 To cewka, potrzebujesz indukcyjności np. 100uH (jak na schemacie).

Pin 6 to napięcie jakim będą zasilane silniki, 16 to pin odpowiedzialny tylko za zasilanie logiki (nota katalogowa nie gryzie).

OC1A i OC1B to timery, możesz z nich korzystać równocześnie - PWM w BASCOMIE - temat wałkowany dziesiątki razy na forum + polecam notę katalogową uC.

Najpierw kwarc, potem ustawiasz fuse bity.

• Lubię! 1

Co do podłączenia LCD proponuję Ci coś takiego:

Jeśli nie programujemy µC, ani nie korzystamy z inferfejsu szeregowego, możemy wykorzystać wolne piny złącza programatora typu Kanda, 4 są zwarte do masy, w domyśle mają służyć za ekran, ale nie zauważyłem problemów przy kablu o długości 50 cm jeśli nie są zwarte do masy.

Zalety tego rozwiązania:

➕ oszczędzamy miejsce na płytce - tylko jedno złącze

➕ zmniejszamy ilość użytych wyprowadzeń µC

A minusy:

➖ Musimy dodać 2 zworki

➖ troszkę bardziej skomplikowane poprowadzenie ścieżek,trzeba dodać zworki na pcb

➖ trzeba zrobić sobie odpowiedni kabelek(taśmę)

Przykład jak ja to zrobiłem: zworką rozdzielone: RESET-RW, oraz MOSI-ENABLE(mosi to także nóżka wyjścia timera). Podczas programowania przekładamy zworki JP1,JP3 w pozycje 1-2, a w przy podłączeniu LCD 2-3.

• Lubię! 1

lcd 2x16 zazwyczaj mają wyprowadzone piny w jednej linii, więc nie podepniesz go w gniazdo 2x7, a na wykorzystanie pomysłu regrom'a, to nie wygląda

no i część netsów z tego złącza do niczego nie prowadzi (jak nie ma kropki na połączeniu to tego połączenia nie ma)

• Lubię! 1

Poprawie to. Wyświetlacz będzie 8x2 który ma tak wyprowadzone. Pomysłu nie wykorzystałem. Mam 2 oddzielne złącza. Który pin on lcd odpowiada za podświetlanie ??

Ok widzę. Zaraz wrzucę ostateczną wersję.

[ Dodano: 22 Cze 10 09:41 ]

Już tylko w pliku bo w screenie się nie zmieści. Proszę szczególnie lcd, zasilania i czy te porty których użyłem będą dobre. Na moje oko wszystko jest dobrze ale jak ktoś sprawdzi będę wdzięczny.

Edit

Zmieniłem gniazdo lcd

Datasheet od lcd http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=572

płyta2.rar

regrom, nie rozumiem po co tak się spinać z tym jednym złączem dla ISP i LCDka, skoro tyle portów leży nieużywana...

W linku który podesłałem w moim pierwszym poście w tym temacie masz część pinów LCD podłączonych do SCK, MISO i MOSI, resztę podłączasz praktycznie gdzie bądź i jeszcze sporo portów w uC zostanie do wykorzystania w przyszłości... No jak kto woli.

Armir, kontrast masz podpięty do GND - podłącz go do "środkowej nóżki" potencjometru (spójrz na link wyżej, masz tam obrazek co i jak podłączyć i 100% pewności, że zadziała)

• Lubię! 1

Ale lcd mogę podłączyć do portów od isp (tak jak jest na schemacie). Nie będzie z tym problemu?

[ Dodano: 23 Cze 10 08:03 ]

Dodałem leda i poprawiłem kontrast.

[ Dodano: 23 Cze 10 11:29 ]

Sorry za następną zmianę ale zapomniałem o serwie.

płyta2.rar

płyta2 z serwem.rar

Teraz wygląda ok. Dwie drobne sprawy - 1) upewnij się, że 5V, którym zasilasz mostek to to samo 5V, którym zasilasz uC - strzałka jest nieco inna...możesz mieć później problem przy projektowaniu płytki PCB jeśli to inny sygnał.

2) staraj się GND prowadzić do dołu (podłączenie przycisków) a VCC do góry, poprawia to czytelność schematów

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...