Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@Wloczykij555 z zewnątrz faktycznie estetyczna konstrukcja wyszła, gratulacje 🙂

Dnia 14.08.2022 o 00:30, Wloczykij555 napisał:

Wyświetlacz muli na napisach. Pasowałoby zrobić swoją bibliotekę bo ta, z której korzystałem jest średnio optymalna ale uznałem, że szkoda roboty.0

Nie pokazałeś kodu, więc ciężko sprawdzić co tam się dzieje. To raczej nie wina samego wyświetlacza - w kursie pokazywaliśmy, że jest zdolny nawet do wyświetlania rozbudowanych animacji. Korzystasz z buforowania? Podmieniasz tylko odpowiednie fragmenty ekranu?

(edytowany)

@Treker

6 godzin temu, Treker napisał:

@Wloczykij555 z zewnątrz faktycznie estetyczna konstrukcja wyszła, gratulacje 🙂

Nie pokazałeś kodu, więc ciężko sprawdzić co tam się dzieje. To raczej nie wina samego wyświetlacza - w kursie pokazywaliśmy, że jest zdolny nawet do wyświetlania rozbudowanych animacji. Korzystasz z buforowania? Podmieniasz tylko odpowiednie fragmenty ekranu?

Akurat mniej więcej wiem co tam się dzieje. Obrazki i czyszczenie ekranu robię właśnie buforowaniem i DMA, chodzi to jak burza. Napisy natomiast są rysowane "piksel po pikselu" bo biblioteka HAGL odwołuje się finalnie funkcji rysowania piksela na wyświetlaczu a to kilkukrotnie obniża faktyczną przepustowość SPI. Za cienki w uszach jeszcze jestem żeby wprowadzać głębsze modyfikacje we wspomnianym HAGLu a własna biblioteka oznaczała by sporo roboty więc zostawiłem jak jest. 

Kodu nie zamieszczałem bo jest on sporych rozmiarów i porozbijany na wiele plików, prędzej na githuba musiałbym wrzucić ale nagrałem filmik (wrzuciłem do postu tytułowego).

Edytowano przez Wloczykij555

@Wloczykij555 mam takie pytanko: jak się ta Luna sprawuje w rzeczywistych zastosowaniach? Bo najtańsze to coś nie jest, a nie chciałbym wywalać półtorej stówy na coś, co będzie leżeć w szufladzie...

A z ciekawości: użyłeś UART czy I2C?

@ethanak Użyłem UART. 

Trudno mi trochę odpowiedzieć na pytanie "jak się sprawuje?" bo jak widzisz moja aplikacja zbyt wymagająca nie jest a użyłem go tylko dlatego jako jedyny zapewniał sensowny zasięg. W każdym razie, problemów z nim nie miałem, czułość jest bardzo fajna, specyfikacja podaje maksymalny dystans na 8m ale zmierzyłem nim nawet 10m (ale to zależy od oświetlenia).

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...