Skocz do zawartości

Przetwornica buck...regulacja prądu, jak działa?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam panowie.. 

mam sobie jakąś przetwornicę obniżająca, dla przykładu niech będzie xl4015 i mam w niej regulację prądu...w jaki sposób odbywa się ta regulacja? Nie chodzi mi o opisanie zasady działania układu ze  schematu... widzę że mam diodę podłączona do linii która zajmuję się regulacją napięcia i nie za bardzo mogę pojąć jak ta regulacja prądu działa...🤔 Będę wdzięczny za wszelką pomoc w zrozumieniu tematu...😉 

9-XL4015-CC-CV-Buck-Module-CKT.thumb.jpg.6fe42953ff7a4a7c8a6fd878a5149c2e.jpg

@farmaceuta trochę dziwnie wygląda potencjomtr działający w roli regulowanego rezystora, wygląda jakby jedna nóżka była podłączona do masy.

14 godzin temu, farmaceuta napisał:

widzę że mam diodę podłączona do linii

Nie wiem czy ta dioda jest tu aż tak istotna. Najważniejsze że masz na wyjściu dzielnik z którego pobierasz referencyjny prąd (z napięcia na rezystorze), który podajesz jako feedback.

Obejrzyj materiały Great Scotta o przetwornicach, ma ich całkiem sporo:

• Lubię! 1

@farmaceuta a tu masz akurat coś nowego - to jest przetwornica synchroniczna z półmostka H.

Może ten rysunek będzie bardziej pomocny:

image.png.f1134f0c51f07a12c7fb8772c2153e56.png

Cewka wymusza przypływ prądu, a dioda jest tu drogą przepływu prądu.

• Lubię! 1

Tak tak..te przepływy prądu łapie jak działają 😉 mi chodzi o to jak jest zaimplementowana regulacja prądu..tzn sterując wypełnieniem uzyskuję różne napięcie wyjściowe i to jest dla mnie jasne...i teraz gdybym chciał zrobić w tej buck  regulację prądu to jak to rozwiązać? (Chodzi mi tylko o zasadę działania anie konkretne info😜 sory że znów marudzę 😅)

29 minut temu, kaworu napisał:

Po prostu obniżasz wypełnienie tak, żeby prąd się zgadzał z zadanym, i tyle 😉

No a co z zadanym napięciem?? Zmniejszam wypełnienie to i napięcie spadnie

(edytowany)
17 minut temu, farmaceuta napisał:

No a co z zadanym napięciem?? Zmniejszam wypełnienie to i napięcie spadnie

Praw fizyki nie ominiesz 😛 W rzeczywistości napięcie zawsze jest uzależnione od prądu. [AFAIK] Możesz co najwyżej ograniczyć maksymalny prąd np. układem rezystor-BJT. (Napięcia nigdy nie ograniczałem, ale z tego co się orientuję też się da). Tak działają zasilacze laboratoryjne.

Przykładowy układ ograniczający prąd możesz zerżnąć tutaj (ten też jest zerżnięty z AVT738)

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1
3 minuty temu, ethanak napisał:

A jak sobie inaczej wybrażasz ograniczenie prądu? Prawo Ohma kojarzysz?

Kojarzę 😉 no to jeszcze raz..mam taką aplikację synchronicznej buck Psit0.thumb.png.282b031290f85babe1d7b583e3d1de13.png 

I sterując Q1 (Q2 nie istotne teraz) uzyskam napięcie i prąd jaki chcę??? Zmieniając tylko wypełnienie na Q1?🤔

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

uzyskam napięcie i prąd jaki chcę

Nooo, niezupełnie. Powiedzmy, że możesz się poruszać w granicach w jakich potrzebujesz. Bo to jakie parametry możesz uzyskać zależny od obciążenia. Możesz regulować wypełnieniem tak aby uzyskać zadany prąd albo napięcie. Bo popatrz, nie da się uzyskać prądu 1A i 30V jak nic do zasilacza nie podłączysz, no nie?
Zasilacz będzie podbijał wypełnienie dopóki nie dobije do zadanego napięcia albo prądu, jeśli któreś zostanie osiągnięte to na tym zostanie.

• Lubię! 1
16 minut temu, kaworu napisał:

Możesz regulować wypełnieniem tak aby uzyskać zadany prąd albo napięcie. Bo popatrz, nie da się uzyskać prądu 1A i 30V jak nic do zasilacza nie podłączysz, no nie?

No tak zgadza się 😉

18 minut temu, kaworu napisał:

Zasilacz będzie podbijał wypełnienie dopóki nie dobije do zadanego napięcia albo prądu, jeśli któreś zostanie osiągnięte to na tym zostanie.

Czytałem dużo o tych przetwornicach no ,ale nie mogę znalezdz jednoznacznej odpowiedzi jak ten prąd jest regulowany...

Jeszcze inaczej zapytam...mam np. przetwornice która ma na wyjściu powiedzmy 5-30v i max 5A...teraz ustawiam na niej 12v i 1.5A, i ta regulacja zachodzi tylko na głównym tranzystorze? W sensie steruje tylko jego wypełnieniem? Czy tam jeszcze się upycha jakieś inne obeody? (Pytam o podstawowe aplikacje, a  nie o przetwornice po 10k😜)

Jeśli masz tylko jeden obwód mocy, i jest sterowany PWMem, to tak, tylko wypełnieniem i tylko tym tranzystorem. Nawet ograniczenie termiczne po prostu zmusi układ sterowania do redukcji wypełnienia.

• Lubię! 1

Czyli jeśli mam przetwornice ustawioną na 12v o wydajności max 5A i podepne sobie obciążenie np. 60ohm, ale chcę żeby na to obciążenie szło tylko 1A przy zachowaniu tych 12v to tylko tym cyklem pracy się bawię od głównego tranzystora tak?😉 (Sory za powtarzanie się, ale wolę sie upewnić, (nie krzyczeć na mnie bo elektronika analogowa za cholerę mi do głowy nie wchodzi😕)) 

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

np. 60ohm, ale chcę żeby na to obciążenie szło tylko 1A

Przy 12V? I No wychodzi 0,2A. No ale powiedzmy, ze to jest 6 Ohm, wtedy tak, redukujesz wypełnienie póki prąd nie osiągnie 1A (i napięcie 6V).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...