skoku Napisano Wrzesień 30, 2022 Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2022 Witam! Ciągle nurtuje mnie pytanie na które wprost nie mogę odnaleźć odpowiedzi. Jakie systemy operacyjne są używane w automatach lub chociażby automatycznych kasach w biedronce / Mc'donaldzie? Czy takie systemy posiadają GUI? Inaczej się bootują? Chciałbym zainstalować na testowym komputerze taki system aby: -po włączeniu od razu włączył sie skrypt, konkretnie Pythona, który stworzy GUI aplikacji -nie było możliwości obsługi urządzenia poza skryptem - czyli użytkownik nie może zminimalizować w jakiś sposób GUI i nabroić w systemie -jedyny dostęp to dostęp zdalny w razie aktualizacji skryptu Niestety moje wyszukiwania w googlu zdały się na marne, nie znalazłem systemu łączącego to wszystko. Jeżeli ma ktoś jakie doświadczenie w tych sprawach, nie bójcie się odpowiadać. Dziękuję i miłego dnia! 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Wrzesień 30, 2022 Udostępnij Wrzesień 30, 2022 7 minut temu, skoku napisał: Jakie systemy operacyjne są używane w automatach lub chociażby automatycznych kasach w biedronce / Mc'donaldzie? Czy takie systemy posiadają GUI? Inaczej się bootują? 7 minut temu, skoku napisał: -po włączeniu od razu włączył sie skrypt, konkretnie Pythona, który stworzy GUI aplikacji CRON? .bashrc? 8 minut temu, skoku napisał: -nie było możliwości obsługi urządzenia poza skryptem - czyli użytkownik nie może zminimalizować w jakiś sposób GUI i nabroić w systemie Robisz tryb "kiosk mode", który blokuje zamknięcie aplikacji (najlepiej przechwycić zdarzenie zamknięcia i je anulować, o ile nie zostało wymuszone przez osobę z uprawnieniami) 9 minut temu, skoku napisał: -nie było możliwości obsługi urządzenia poza skryptem - czyli użytkownik nie może zminimalizować w jakiś sposób GUI i nabroić w systemie Usuń klawiaturę i myszkę albo patrz punkt wyżej 😄 Google Chrome / Chromium mają "kiosk mode" 😄 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Wrzesień 30, 2022 Udostępnij Wrzesień 30, 2022 Odpowiedź jest banalnie prosta - używane są najzwyklejsze, popularne systemy operacyjne, czyli głównie Windows albo Linux. Czasem widać elegancki "blue screen of death", na pewno widziałem kiedyś taki w McDonald - może nawet znajdę zdjęcie bo wyglądał epicko 🙂 Edit: znalezienie starego zdjęcia to trudne zadanie, ale google ma własne, równie ładne: 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Październik 2, 2022 Udostępnij Październik 2, 2022 Dnia 30.09.2022 o 08:56, skoku napisał: kasach w biedronce Windows. W internecie jest pełno zdjęć kas z powiadomieniem o braku aktywacji Windowsa. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Treker (Damian Szymański) Październik 3, 2022 Udostępnij Październik 3, 2022 14 godzin temu, Harnas napisał: W internecie jest pełno zdjęć kas z powiadomieniem o braku aktywacji Windowsa. Ale co ciekawe to chyba nie wynika z braku faktycznej aktywacji - gdzieś czytałem, że jest to raczej kwestia okrojenia systemu i wycięcia części łączności z Internetem przez to system ma problemy z identyfikacją aktywacji. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »