Skocz do zawartości

Jak połączyć dwie malinki?

avos24

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich, bez zbędnych szczegółów mam do zrobienia układ który będzie musiał:

1.  Obsługa Xbee za pomocą magistrali UART
  2.  Obsługa przetwornika A/C C/A (wstępnie myślałem nad układem pod magistralę I2C)
  3.  Obsługa wyświetlacza OLED (również myślałem nad magistralą I2C ze względu na to że posiadam już takowy)
  4.  Obsługa wyświetlacza LCD (chyba po magistrali SPI ok 3 cali) podgląd z kamery poprzez WiFi
  5.  Obsługa WiFi jak w punkcie powyżej.
  6.  Posiadać USB do kontrolera

Ze względu na studencki budżet udało mi się kupić w bardzo dobrych pieniądzach (jak na obecną sytuację z "malinami") a są to Raspberry Pi zero wersje 1.3 oraz 1.1. Obawiam się, że jedna malinka nie podoła. Myślałem nad połączeniem dwóch za pomocą magistrali I2C ale wyczytałem, że Rasberry Pi może pracować tylko jako urządzenie typu Master i teraz nie wiem czy jedna dałaby rade podołać wszystkiemu czy dałoby radę jednak jakoś mądrze połączyć je i przesyłać proste informacje (może nawet kilka bitów) czy po prostu szukać czegoś mocniejszego aby obsługiwało wszystko. Miałby ktoś jakiś pomysł jak można by było ogarnąć temat z wykorzystaniem tego co mam, bądź co dałoby radę obsłużyć wszystkie potrzebne mi funkcje bez płacenia milionów monet? Zależy mi aby układ był stosunkowo niewielki i energooszczędny. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomysły oraz proszę o wyrozumiałość nie jestem aż tak biegły w temacie jak niektórzy doświadczeni użytkownicy i pasjonaci. Pozdrawiam!

@avos24 witam na forum 🙂 Najwięcej zależy od tego LCD i kamery. To one będą tutaj zabierały najwięcej mocy obliczeniowej. Jeśli to ruszy, to dodanie pozostałych elementów raczej nie będzie problemem. Jeśli koniecznie chcesz połączyć ze sobą dwie malinki to najprościej wykorzystać do tego UART.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.