Skocz do zawartości

Testowaliście już ChatGPT od OpenAI? Sztuczna inteligencja w praktyce

Treker

Pomocna odpowiedź

17 godzin temu, keram167 napisał:

Eeee ... chyba jeszcze nie w 2022 roku 🤣

To chyba raczej drobiazgi w skali całego projektu, które wynikają z tłumaczeń. Jak testuje się go na takich normalnych, ogólnych (nietechnicznych) tematach to jeszcze ani razu nie trafiłem na źle użyte słowa. Tak samo jak poprosi się go o napisanie jakieś rymowanki, to tworzy ją, ale nie ma rymów - kwestie tłumaczenia 😉

A mnie chatGPT bardziej martwi niż cieszy, bo w wielu miejscach pomocowych pojawiają się użytkownicy popisujący się wiedzą... bota. Co raczej należałoby ująć w cudzysłów. Na Stack Overflow już za to banują. Konstrukcja odpowiedzi sprawia wrażenie mądrości, przedstawiona jako fakt z ładnie sklejonymi zdaniami, a nierzadko jest niepoprawna. Do tego niezrozumienie AI powoduje, że wielu myli sztuczną inteligencję z inteligencją. Ja do tego podchodzę jak do wyszukiwarki 2.0 Internetu i lepiej by pewnie było, gdyby tak to działało, oferując lepsze poszukiwanie źródeł.

Bez podpowiedzi zgadł, co mogę mieć na myśli:

715258133_Screenshotfrom2022-12-1718-27-57.thumb.png.7fa36df538040d551563b027acfb425f.png

Wszystko wygląda mądrze i prawdziwie, tyle że zapewnienia o odpowiadającym liczbom znakom ASCII są całkowicie błędne. Jeszcze jedna próba:

807412149_Screenshotfrom2022-12-1718-27-23.thumb.png.047fe0ff07ad2821d8643a772cc75277.png

Tekst to tak naprawdę "Co to za system".

Inny przykład:

1971482438_Screenshotfrom2022-12-1717-56-24.thumb.png.77007a80f2357d9ef1bfc69b70c36067.png

Zgadł, że pytając o Pico, pytam o Raspberry Pi Pico. W miarę zgrabnie posklejał Pico ze zdaniami, choć "rejestry Pico w systemie Raspberry Pi" brzmią trochę dziwnie. Tylko odpowiedź pasuje do pełnowymiarowego Pi, a nie RP2040.

Także życie zrobi się trudne również i na Forbocie, jeżeli źródłem wiedzy użytkowników zacznie być chatGPT. Gdyby chociaż weryfikować to, co odnalazł, to jeszcze dałoby radę. Ale kto weryfikuje?

• Lubię! 2

@trainee na szczęście są już systemy, które z całkiem wysoką skutecznością potrafią wykrywać tekst wygenerowany przez takie AI. Ostatecznie będzie pewnie "wyścig zbrojeń" - autorzy botów vs autorzy programów rozpoznających boty.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Na tematy historyczne robi potężne błędy i myli się bardzo często. Niestety generuje bzdury. Pytałem go dużo o wojnę z krzyżakami 1409-1411 i inne tematy ze średniowiecza i to była kompletna klapa. Dla kogoś kto nie zna historii a zapyta go o coś z historii to może być bardzo szkodliwe bo wprowadzi go w błąd i zasieje dezinformację. Co do spraw technicznych jest dużo lepiej. Motoryzacja, komputery tu można zapytać o jakieś urządzenie.

• Lubię! 1