Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Metody pomiaru stanu baterii w robocie mobilnym

Pomocna odpowiedź

Ojej sporo tych pytań 😉 Układ będzie zasilany z akumulatora 6V 4Ah żelowego ładowanego buforowo. A wspomniany układ to powiadamianie sms na atmedze 8 i SE T630. Całość liczę że nie pobierze więcej niż 500mA. Procek będzie pracował normalnie na zasilaniu z akumulatora podłączonego do ładowarki, jednak gdy sieci braknie jej rolę przejmie akumulator i tutaj zaczyna się pomiar. W wyniku zaniku zasilania włączy się ADC i będzie pilnować aby akumulator sie zbytnio nie rozładował. W wyniku rozładowania procek odetnie się od zasilania z aku. Ponowne włączenie będzie możliwe dopiero po powrocie zasilania z sieci. Wtedy procek ponownie podłaczy się pod akumulator i będzie czekał do nastepnego zaniku. Całość narazie jest w mojej głowie i dopiero powoli przenoszę to na schemat więc wszelkie pomysły mile widziane.

Założeniem całego urządzenia jest informowanie za pomocą sms o zmianie stanu jednego wejscia. Układ ma pracować jak najdłużej w razie zaniku zasilania sieci 230V, pisząc najdłużej mam na myśli jakieś 5-6h dla tego akumulatora który podałem. Wybrałem taki ze względu na małe wymiary i dużą pojemność. Całość będzie pracować na napięciu 3.6V bo na tyle jest telefon i nie chce sie bawić w konwertery napięć.

dexter, całość nie wygląda jakby miała być do robota. Uszanuj tematykę naszego serwisu. Prosiłbym, aby dyskusja powoli zmierzała do końca. Na tematy nie związane z robotyką można dyskutować na http://diy.szybkiepytanie.pl

Pozdrawiam,
Damian

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

A próbował ktoś użyć elektroniki z baterii laptopowej? Mamy tam dokładny pomiar ładunku a nie tylko napięcia i cały hardware gotowy, kwestia podłączenia 2 kabli i dopisania paru linijek programu do komunikacji.

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...