Popularny post H1M4W4R1 Napisano Grudzień 29, 2022 Popularny post Udostępnij Napisano Grudzień 29, 2022 (edytowany) Założenia Kupiłem chiński woltomierz analogowy 0-500V, ale okazało się, że ma za małą rezystancję, a chciałem mieć ładny analogowy panel... Więc stwierdziłem, że go wydrukuję 😉 Potrzebne Elementy Serwo SG90 (i polecam się wyposażyć w nakrętki M2, bo śrubki lubią spadać z plastiku) Modele do wydrukowania (PETG 75mm/s ~3.25h) Analog Display v1 STL.zip Cierpliwość do składania Śruby M3x35 (M3x40 są trochę za długie... i udało mi się przebić panel w środku) Mikrokontroler do sterowania serwem 😄 Działanie Kartka była zrobiona na szybko, bo nie chciałem uruchamiać plotera laserowego, docelowo będzie tam ładna przyklejona karteczka wygrawerowana laserowo oraz szybka z plexi 2mm (której nie mam w szufladzie). Aktualnie ma on służyć głównie do testów, więc mi tam nie przeszkadza 😉 Składanie środka 😉 Wiem, że niektórzy mogą mieć problem z tyloma ściankami, dlatego wrzuciłem fotkę z CAD'a 😉 🐈 testowy 😉 #include <Servo.h> Servo myservo; // create servo object to control a servo int val; int delta = 1; int inc = false; void setup() { Serial.begin(9600); myservo.attach(9); // attaches the servo on pin 9 to the servo object myservo.write(0); val = 0; delay(100); } void loop() { if(!inc) { val += delta; if(val >= 500) { inc = true; val = 500; } } else { val -= delta; if(val <= 0) { inc = false; val = 0; } } int out = map(500 - val, 0, 500, 0, 90); // Rescale voltage myservo.write(out); delay(10); } Przesuwa serwem w zakresie lewo-góra (90 stopni). Jak łatwo ustawić strzałkę? Gdy servo będzie się obracać w kodzie testowym przytrzymaj palcem tak, by strzałka oparła się o paznokieć (celowo nie jest idealnie dopasowana do mechanizmu). Wtedy wyświetlacz powinien się skalibrować. Zalety? Może wyświetlać każdą wartość - wilgotność, temperaturę, napięcie, natężenie, moc itd., bo za przetwarzanie danych odpowiada mikrokontroler. Dość duży rozmiar (kwestia indywidualna): obudowa zewnętrzna ma 74x74mm, środek 70x70mm, osłona z przodu 78x78mm. Koszt? Serwo SG90 z szuflady (~10 PLN), trochę śrubek (groszowe sprawy) i filament (~100g Fiberlogy PETG 72 PLN/850g, 9 PLN) Daje nam to jakieś 20 PLN... Nawet taniej niż woltomierz od chińczyka 😄 Edytowano Grudzień 29, 2022 przez H1M4W4R1 3 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post Treker (Damian Szymański) Grudzień 29, 2022 Popularny post Udostępnij Grudzień 29, 2022 Pozdrowienia od mojego prawdziwego wyświetlacza analogowego 😉 5 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post ethanak Grudzień 30, 2022 Popularny post Udostępnij Grudzień 30, 2022 No i pozdrowienia od mojego termometru na wytrawiarce: https://majsterkowo.pl/ekspres-do-plytek-czyli-wytrawiarka/ 🙂 4 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Grudzień 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 30, 2022 Mała poprawka: łatwiejsza w druku strzałka wskazująca 😉 (I posiada trochę wydłużony adapter do servo, który zwiększa tolerancje przy montażu). Upgrade 1 - Better Arrow.zip 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
keram167 10 stycznia Udostępnij 10 stycznia Takie moje zabawy, ale pytanie: czy to jest jeszcze "prawdziwy" 😉 wyświetlacz ( no bo wyświetla ) analogowy ( bo są wskazówki ) ??? 🤔 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 10 stycznia Autor tematu Udostępnij 10 stycznia @keram167 wyświetlacz tak, ale cyfrowy 😉 Analogowe używają silniczków/cewek do pozycjonowania wskazówek. 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 18 stycznia Autor tematu Udostępnij 18 stycznia (edytowany) A tutaj nowa wersja panelu 🙂 Kawałek kartki papieru przyklejony na uniwersalny materiał montażowy do elektroniki (taśmę dwustronną). Wycięty został laserem 40W (bez wspomagania powietrzem). Technicznie liczby miały być wygrawerowane, ale trochę za dużo mocy ustawiłem i tak jakoś przecięło 😉 Zbieżność odległości strzałki i łuku przypadkowa... Ale już mogę używać F360 z moją grawerką laserową i IMHO chyba bardziej mi się podoba niż LightBurn, bo oszczędzam prawie 300 PLN w ten sposób 😄 A i tak 95% projektów robię w F360. Przerwy wynikają z tego, że papier nie był dociśnięty do blatu, więc nie było równej odległości, ale to przedmiot techniczny, więc nie przeszkadza, póki da się odczytać wartość. Edytowano 18 stycznia przez H1M4W4R1 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź