Skocz do zawartości

Szukam koncepcji...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam do ogarnięcia dość ciasny obiekt... Obudowa 45x40x18 (coś w okolicach tego, mierzone na referencji)... Muszę tam zmieścić baterię (prawdopodobnie wsadzę jakiegoś LiPo płaskiego, płytkę drukowaną z mikrokontrolerem low power i funkcjami zdalnego przesyłu danych oraz kawał mechanizmu mechanicznego... IMHO jak dobrze to upchnę, to zwiększając grubość mogę mieć całą płaszczyznę XY na mechanizm, co będzie znacznie mniejszym problemem 😄 

Gorzej jak podejść do sekcji mikrokontrolera... ESP na WiFi odpada... Może na BT LP, ale to też nie jest idealne rozwiązanie... Kabelek nie wchodzi w grę... Myślałem nad NRF24L01 i jakąś ATMegą/ATTiny na 2/4MHz do sterowania (plus stacja bazowa do odbioru danych i podłączenia do czegoś o większych możliwościach obliczeniowych). Wtedy może by się udało utrzymać dość długie zasilanie na baterii... Macie jakieś pomysły?

Urządzenie w założeniu będzie pracowało w jednym budynku / lokalu, ale zasilanie bateryjne jest koniecznością, bo przewód zasilający może się łatwo zaplątać...

(edytowany)

BT low power. Kurde oglądałem ostatnio fajne układziki od NRF. Co to było.. Co jest krytyczne w tym projekcie?

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)
10 minut temu, _LM_ napisał:

Co jest krytyczne w tym projekcie?

1. Czas życia na baterii (24h+, ale mikrokontroler to praktycznie zwykły timer (z opcją zdalnego sterowania), urządzenie to miniaturowy zamek czasowy, który będzie dość często przenoszony, stąd problem z przewodami 😄)
  2. Rozmiar... nie może to być wielkości szafy
  3. Koszt... Chciałbym się zamknąć ze wszystkim w 75 PLN, ale z doświadczenia wiem, że to może być ciężkie... Zwłaszcza z cenami tych małych silniczków modelarskich z przekładniami...
10 minut temu, _LM_ napisał:

BT low power.

BLE jest dobrą opcją... No ale ESP dalej dość mocno pobiera... Aż 100-150mA... Chociaż może wywalenie wszystkiego i obcięcie taktowania rdzenia do minimum by pomogło... Koszt jest akurat dość pomijalny, bo moduły ESP32 są dość tanie (bez zbędnych bajerów typu konwertery UART - te do lutowania SMD)

3 minuty temu, matsobdev napisał:

nie ma chyba opcji moduł <-> telefon.

Akurat tutaj to nie problem, bo urządzeniem pośredniczącym będzie i tak zwykle jakiś komputer (o ile takie urządzenie będzie występować).

Ogólny skład urządzenia

• Zamek mechaniczny (to jeszcze do opracowania)
  • Układ sterujący + wireless, pewnie ESP32 w trybie low-power z BLE (150mA)
  • Wyświetlacz OLED I2C (idnk czy go będę montować)
  • Płytka PCB, bo na czymś trzeba to zamontować
  • Obudowa drukowana z PETG
  • Bateria (najprawdopodobniej LiPo 1000mAh)
Edytowano przez H1M4W4R1

W sumie większość prądu i tak porwie mechanizm, to czy nie było by dobrze poeksperymentować z ESPNOW? Nawet taki 8266?

• Lubię! 1
(edytowany)
13 minut temu, ethanak napisał:

A to ma czekać na instrukcje na bt czy tylko przekazywać jakieś cenne informacje?

50/50...

Dlatego BLE jest dobrą opcją, bo mogę równocześnie dawać notyfikacje o pozostałym czasie jak i modyfikować czas z zewnętrznego źródła.

17 minut temu, _LM_ napisał:

Pomysł nie jest zły, ale w tej cenie mam ESP ze wszystkim... Raczej trzeba szukać czegoś w segmencie hobby... No chyba, że upchanie tego stanie się awykonalne...

18 minut temu, matsobdev napisał:

Coś kiedyś oglądałem:

Tylko ESP z WiFi to patologia... Chociaż 8266 może pobierać sensowniejsze ilości niż 32... Teoretycznie w trakcie transmisji 160mA... Może to też jest jakaś droga... ale 8266 słynie z tego, że nienawidzi mojego WiFi... 

3 minuty temu, _LM_ napisał:

W sumie większość prądu i tak porwie mechanizm, to czy nie było by dobrze poeksperymentować z ESPNOW? Nawet taki 8266?

Mechanizm teoretycznie będzie pobierać prąd wyłącznie w momencie zmiany stanu (parę sprężyn i trochę zmyślnej inżynierii powinno na taki zabieg pozwolić).

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)
2 minuty temu, _LM_ napisał:

ile gpio potrzebujesz?

Silnik, I2C i może przycisk do wybudzania wyświetlacza, ale przycisk można ogarnąć czysto mechanicznie odcinając wyświetlacz od 3.3V z diodą zabezpieczającą między GND i VCC.

Edytowano przez H1M4W4R1

Przetestowałbym ESPNOW z modułem 12F i lowpower. Fakt że pasmo to samo co WiFi ale BT zdaje się na tym samym pracować

• Lubię! 1

No i ostatni pomysł na ten wieczór to rfid ale to tak tylko hasło rzucam bez pojęcia o tej technologii a przed snem 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...