Skocz do zawartości

Szukam koncepcji...

H1M4W4R1

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
43 minuty temu, _LM_ napisał:

No i ostatni pomysł na ten wieczór to rfid ale to tak tylko hasło rzucam bez pojęcia o tej technologii a przed snem 😉

RFID jest dobre do identyfikacji, ale danych tym nie prześlesz na więcej niż parę cm 😄 Poza tym działa dość monostronnie.

EDIT:

Patrząc na NRF24L01+ z poborem prądu na poziomie 10-15mA (wg. DS) oraz 328P o poborze ~10mA (5V, 16MHz) (testowane miernikiem USB)... Rozwiązanie takie będzie chyba najlepsze patrząc na dostępność modułów i czas życia na baterii, zwłaszcza jak przetaktuję 328P na 8MHz i zasilę ją z 2.6~3.6V.

Edytowano przez H1M4W4R1

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Problemem może być oprogramowanie tych układów bez zewnętrznych mikrokontrolerów

Ja bym w gotowe moduły szedł, dalej można osiągnąć wymagany poziom miniaturyzacji, bez problemów z płytką - interferencje z RF itp, w przyjaznej cenie  gotowiec zaprogramowany z interfejsem AT, gdzie UART, czy beacony można w prosty sposób ustawić. W sumie OpenOCD ma nRFy 52 na liście, żeby obyć się bez DevKita czy J-Linka, ale i bez tego ATTiny jak na samym początku wspomniano, czy coś podobnego chcąc to połączyć bez programowania i dalej całkiem przystępnie cenowo.

• Lubię! 1

3 godziny temu, _LM_ napisał:

Problemem może być oprogramowanie tych układów bez zewnętrznych mikrokontrolerów

Są dwie opcje. Możesz kupić nrf52840 dongle przylutować go do PCB, ale zostawić USB do programowania. Możesz kupić moduł i wtedy potrzebujesz jtaga za 40zł z Aliexpress. 

Pobór produ nie jest problemem. Ja właśnie staram się aby zasilić takie rozwiązanie CR2032. 

• Lubię! 1

(edytowany)
21 minut temu, pmochocki napisał:

Pobór produ nie jest problemem.

Ja na akumulatorku 1000mAh myślę zmieścić wyświetlacz OLED (ten mały 0.91" ma chyba i ~20-30mA poboru maksymalnego), jakiś silniczek (pewnie pobiera ze 100mA, ale on pracuje tylko przy zmianie stanu) oraz sterowanie z wireless (20mA+). Pewnie na początek ogarnę jakąś małą kostkę 30^3 do rzucania (z akcelerometrem), która będzie podawała aktualny wynik... Tam pobór prądu będzie jeszcze większym wyzwaniem 😄 

Najmniejszy problem to napisanie jakiegoś protokołu komunikacyjnego... Największy... Jak to upchnąć w tak ciasnej puszce...

Edytowano przez H1M4W4R1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chodziło mi o to, że pobór prądu przez nRF52840 nie jest problemem. One są dostosowane do takich zastosowań. Pobierają pojedyncze uA i z tego stanu budzą się same do komunikacji. 

Edytowano przez pmochocki
  • Lubię! 1

8 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Pewnie na początek ogarnę jakąś małą kostkę 30^3 do rzucania (z akcelerometrem)

Właśnie to sobie wyobraziłem...

Czysto mechaniczny czujnik wstrząsów (jakaś kulka na sprężynce albo co). Program na ULP który sprawdza, czy to nie był jakiś przypadkowy impuls tylko rzeczywiste potrząśnięcie, i wybudzający ESP32. Do tego jakiś zgrabny akumulatorek (tu pytanie o zasilanie, 4.2V to trochę za dużo na ESP32, a zasilić go trzeba), jakiś moduł 6050 z uciętą ledą i trochę gąbki żeby to w obudowie 30³ nie latało 🙂

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

16 minut temu, ethanak napisał:

Właśnie to sobie wyobraziłem...

Czysto mechaniczny czujnik wstrząsów (jakaś kulka na sprężynce albo co). Program na ULP który sprawdza, czy to nie był jakiś przypadkowy impuls tylko rzeczywiste potrząśnięcie, i wybudzający ESP32. Do tego jakiś zgrabny akumulatorek (tu pytanie o zasilanie, 4.2V to trochę za dużo na ESP32, a zasilić go trzeba), jakiś moduł 6050 z uciętą ledą i trochę gąbki żeby to w obudowie 30³ nie latało 🙂

Pomysły mam dobre gorzej z zapleczem realizacyjnym…

41 minut temu, pmochocki napisał:

A jeśli chodzi o wyświetlacz i mały pobór prądu to może jakiś DOGS102? 

raczej zostanę przy tym małym oled, głównie dlatego, ze ma pasowany wymiar 😉 

1 godzinę temu, pmochocki napisał:

Chodziło mi o to, że pobór prądu przez nRF52840 nie jest problemem. One są dostosowane do takich zastosowań. Pobierają pojedyncze uA i z tego stanu budzą się same do komunikacji. 

tutaj akurat współczynnik ceny zaczął działać 

13 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

tutaj akurat współczynnik ceny zaczął działać

nRFy są też inne, niekoniecznie topowy 52, ten z linku mały 9 x 9 mm to 52805, najsłabszy, ale są też tańsze (20 z przesyłką, może jeszcze taniej w promocji) moduły z "mocniejszymi", jak 52810 itd. typu 12 x 17 mm. Jakieś też w PL są dostępne od ręki. Najlepiej szukać zaprogramowanego, nie wszystkie są, a jak nie będzie to w sumie też nie koniec świata, kolega @MR1979 podawał linka kanału na yt o tym temacie. Zawsze fajnie, bo kontroler się nie marnuje, ale trzeba ogarnąć i czymś zaprogramować, ale może Pico/RPi z OpenOCD da radę, jeśli ktoś ma, to zero wkładu na zaprogramowanie.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2

8 minut temu, matsobdev napisał:

Zawsze fajnie, bo kontroler się nie marnuje, ale trzeba ogarnąć i czymś zaprogramować, ale może Pico/RPi z OpenOCD da radę, jeśli ktoś ma, to zero wkładu na zaprogramowanie.

Mam BMP, ale nie wiem czy wspiera... Próbowałem zdobyć J-Linka, ale dostępność lipna 😞 

Mało miejsca, małe zużycie energii, komunikacja BLE. Polecam układy nRF.

Na poczatek zakup nRF52 Dev kit: https://www.nordicsemi.com/Products/Development-hardware/nrf52-dk Razem z zestawem dostajesz licencję na Segger Studio (ale tylko dla układów nRF). Dodam jeszcze że płytką deweloperską zaprogramujesz czyste moduły dostępne na rynku.

Do tego masz dwa SDK do wyboru: nRF 5 SDK (starsze - podobne do ST HAL) oraz nRF Connect (nowsze oparte na Zephyr)

Wstęp do nRF 5 SDK polecam na kanale: https://www.youtube.com/@SumairsEmbeddedEngineering

Dziesiątki gotowych modułów do dostania na Mouser, Farnell albo DigiKey.

Edytowano przez MR1979
  • Lubię! 2