Skocz do zawartości

Bezprzewodowe przesyłanie sygnałów IO

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej

Rodzice poprosili mnie o zrobienie im automatycznych drzwi do kurnika, ale zamiast brać z neta gotowce z napisanym kodem do arduino, chciałbym zrobić to samemu. I trochę odpicować.

W zamyśle ma to wyglądać tak, że w domu będzie arduino sterujące tym wszystkim razem z wyświetlaczem i interfejsem, żeby np ustawić godziny albo przejść w tryb ręczny. W kurniku będzie właśnie brama, do niej dwie krańcówki od pozycji bramki, chciałbym też, żeby dało się załączać i wyłączać oświetlenie. Myślałem jeszcze o jakimś life bicie, żeby sprawdzać czy łączność jest ciągle zachowana.

I teraz pytania:

1. Jaką antenę, nadajnik wykorzystać do przesyłania tego? Część domową i polową będzie dzieliło jakieś 20 metrów i ze 4 ceglane ściany.

2. Sygnały będą musiały być przesyłane za pomocą jakiegoś protokołu, prawda? Jaki najlepiej wykorzystać? Moglibyście zarzucić linkiem do jakiegoś poradnika w tym temacie albo chociaż hasłem pod jakim szukać rozwiązania.

3. Po stronie kurnika będę musiał użyć drugie arduino czy może być jakiś moduł we-wy? Jeśli moduł to jaki, żeby był zgodny z użytym protokołem?

4. W jaki sposób "stworzyć" ten life bit po stronie kurnika, jeśli miałbym nie korzystać z drugiego mikrokontrolera?

Wiem, że całość wydaje się może zbyt skomplikowana na taką pierdołę jak kurnik, ale chciałbym trochę poszpanować i przy okazji nauczyć się czegoś nowego.

Pozdrawiam

To ja Ci polecam odrazu zapomnieć o arduinach i brać Esp32...masz od kopa protokół esp-now do komunikacji między dwoma ESP...do otwierania to dobry byłby krokowiec (dokładne pozycjonowanie bramki bez enkodera) i jedna krańcówka wystarczy ("home"), wyświetlacz to jakiś 1.8 cala (kolorowy) na sterowniku st..mam taki i działa fajnie...do oświetlania to jeszcze przekaźnik zwykły na logice 3.3v

27 minut temu, kabaczek napisał:

1. Jaką antenę, nadajnik wykorzystać do przesyłania tego? Część domową i polową będzie dzieliło jakieś 20 metrów i ze 4 ceglane ściany.

Może się okazać że będziesz musiał wyjść z anteną na zewnątrz, i tak do komunikacji esp8266/32 jest to chyba najprostsze rozwiązanie.

@_LM_ no ale właśnie jaką antenę? nie mam na ten temat żadnego pojęcia, nigdy nic bezprzewodowego nie robiłem, oprócz jakichś bzdur na bluetooth

a gdybym dał repeater, żeby rozciągnąć zasięg na kurnik i przez WiFi się komunikować?

@kabaczek a masz w domu i kurniku wi-fi?

Może masz w domu, a nie masz w kurniku? Może jakiś używany router z olx za 2 dychy i już masz wi-fi w kurniku. 

Dalej juz łatwo, wyświetlacz potrzebny? Może informacja i sterowanie wystarczy na telefonie?

@SOYER no też można zamiast dedykowanego repeatera

na razie zrobię na wyświetlaczu i przyciskach, żeby nie narzucać na siebie jeszcze nauki tworzenia aplikacji

wydaje mi się, że wszystko wiem, komunikacja po WiFi, esp now jako protokół i esp w kurniku.

39 minut temu, kabaczek napisał:

no ale właśnie jaką antenę?

Właściwie lepiej by było nawet cały moduł nadawczy esp8266 wyciągnąć gdzieś gdzie będzie zasięg, internetu jak i wifi jako takiego nie musi być bo moduły mają się komunikować między sobą. Bez większych szczegółów ciężko jest uznać jak co jak zadziała.

Moim zdaniem: najprościej wziąć dwie płytki esp8266, zestawić połączenie na espnow i sprawdzić jak długo utrzyma się komunikacja. To jest dość proste zadanie, nie poniesiesz dużych kosztów a będziesz wiedział co i jak.

• Lubię! 1
(edytowany)

Są jeszcze transmitery 433Mhz UART https://botland.com.pl/produkty-wycofane/3835-modul-radiowy-hc-11-433mhz-transceiver-tht-z-antena.html które z powodzeniem wykorzystałem w jednym z projektów -> hala 50m grube ściany rozdzielnia SN i falowniki po drodze, działa niezawodnie

EDIT nrf24l01 nie napisałem o nich bo i tak działają w paśmie 2.4Ghz (jak wifi) oraz sprawiają kłopoty podczas uruchamiania.

Edytowano przez _LM_

@kabaczek  teraz musisz zdecydować czy robisz wszystko sam, piszesz program, komunikujesz ze sobą dwa esp, sprawdzasz komunikację itd, przy okazji dużo się ucząc. Koszt od kilkudziesięciu zł w górę, zależnie czy potrzebny wyświetlacz itp. Czas nauki spory.

Czy np. robisz to również na esp, ale jednym, wgrywasz lub piszesz soft współpracujący z Supla i sterujesz bramą, sprawdzasz jej stan, sterujesz oświetleniem i np. odczytujesz temperaturę w kurniku, ale wszystko to na swoim telefonie. Nie potrzebujesz drugiego esp. Koszt mniejszy, nie trzeba Ci wyświetlacza i drugiego esp. Czas uruchomienia 15min, czas na poczytanie jak to zrobić kilka godzin.

Trzecia opcja to kupno gotowych sterowników z oferty firm współpracujących  z Suplą. Koszt kilkaset złotych, czas na podłączenie 15min.

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

do otwierania to dobry byłby krokowiec (dokładne pozycjonowanie bramki bez enkodera) i jedna krańcówka wystarczy ("home")

E tam. Zwykły silniczek DC, pomiar prądu na jakimś rezystorze 0.1Ω i krańcówek nie trzeba.

• 3 tygodnie później...
Dnia 31.01.2023 o 21:32, ethanak napisał:

E tam. Zwykły silniczek DC, pomiar prądu na jakimś rezystorze 0.1Ω i krańcówek nie trzeba.

mógłbyś podpowiedzieć jak takie coś zrealizować? 

Co do komunikacji, idz w moduly esp8266 ze zlaczem (sma chyba ?) do anteny WiFi, wpinasz w to jakiegos malucha 3db i oba esp spinasz po ESP-now.

Zasieg ma genialny, zerowe opoznienia, szyfrowanie 🙂 dziala genialnie bo sam uzywam, ale na wiekszej odleglosci.

23 minuty temu, Bullseye napisał:

Zasieg ma genialny, zerowe opoznienia

Zerowe? Czyli poniżej 500us na 50m? Jeżeli nie, to opóźnienie istnieje i jest zdecydowanie niezerowe.

24 minuty temu, Bullseye napisał:

idz w moduly esp8266 ze zlaczem (sma chyba ?)

Moduły WiFi nie mają złącz SMA. Nigdy. Prędzej SMA-RP, ale to też bardzo rzadkie zjawisko. Najprędzej spotkasz złącza IPX.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...