Skocz do zawartości

Jaki program do druku 3D. Początkujący.

Pomocna odpowiedź

Dla użytku własnego jest za free z ograniczeniem do dziesięciu aktywnych projektów i ograniczeniem niektórych funkcji, nie pamiętam dokładnie jakich ale nie jest to uciążliwe

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Dla użytku własnego jest za free z ograniczeniem do dziesięciu aktywnych projektów i ograniczeniem niektórych funkcji, nie pamiętam dokładnie jakich ale nie jest to uciążliwe

Popieram, ale do tych projektów trzeba się przyzwyczaić, co by je deaktywować... Wkurzające, ale da się żyć jak się wyrobi nawyk.

Ograniczenie ma w kwestii głównie tych zaawansowanych funkcji, które do druku 3D nie są niezbędne. Głównie chodzi o funkcje CAM.

• Lubię! 1

Może to trochę nieprofesjonalne, ale ja używam Blendera i jestem nim zachwycony. W dodatku można zainstalować wtyczkę z narzędziami z CAD'a.

12 godzin temu, Brendy napisał:

Jako że fusion360 jest płatny to uczę się freecad na moje potrzeby wystarczy.

Próbowałem freecada, ale nie byłem w stanie opanować jego systemu obracania.

• Lubię! 1
22 godziny temu, SzczepanQLIG napisał:

Ja używam Tinkercada, ale nie wiem czy to dobry pomysł w projektowaniu obudów, włączników i przycisków 🤔

Każdemu inny program podpasuje, jeśli do Twoich potrzeb jest wystarczający - korzystaj 🙂

18 godzin temu, AntekBezak napisał:

Próbowałem freecada, ale nie byłem w stanie opanować jego systemu obracania.

Zmieniałeś perspektywy obracania? Po prawej na dole:
image.thumb.png.610e496c0580f291c3a692bec2f7b61a.png

12 godzin temu, Misiek_86 napisał:

Zmieniałeś perspektywy obracania? Po prawej na dole:

Znałem, ale nawet po ustawieniu na "Blender" mogłem się przyzwyczaić.

• 2 lat(a) później...

Ja zastanawiam się nad drugim etapem. Wszedłem w FreeCad - świetny. Zaprojektowałem bryłę, dajmy na to kostkę, ale co dalej. Czy wszystkie takie "bajery" jak grubość ścianek, wewnętrzne wypełnienie (bo nie chcę robić litej kostki, tylko taką, trochę lżejszą) to muszę zrobić sam w programie w którym projektuję (jak mus to mus, zrobię - tylko podpowiedzcie jak nazywa się to co muszę wiedzieć) czy też są jakieś narzędzia, które pomogą gotową bryłę dostosować do drukowania. Jeśli tak, to co polecacie? I oczywiście dlaczego. Drukarki jeszcze nie mam (jedzie) ale po niewczasie uświadomiłem sobie ile się będę musiał nauczyć nim zacznę coś drukować.

(edytowany)

@bjrk oczywiście nie robisz tego CAD-em, on ma wygenerować plik stl. Ten plik wrzucasz do czegoś co się nazywa "slicer" i tam się wszystko ustawia - grubości ścianek, procent i rodzaj wypełnienia, podpory, temperatury, prędkości i tak dalej. I to wcale nie jest takie straszne - slicery mają jakieś wartości domyślne i w większości przypadków jeśli zaznzczysz np. filament PLA to nic więcej nie musisz robić - slicer dla dyszy 0.4mm ustawi grubość ścianek na 0.8mm, ilość warstw na dole i na górze na 3, wypełnienie 20% (nie pamiętam jaki jest domyślny rodzaj), nawiew 100% od trzeciej warstwy, temperatury, prędkości... i wynikowy plik gcode powinien się ładnie wydrukować.

To tak ogólnie, w rzeczywistości warto ustawić jeszcze parę drobiazgów (supporty, sposób przylegania do stołu) ale te są na tyle intuicyjne że żadna specjalistyczna wiedza nie jest potrzebna.

A co do polecania slicerów - każdy tu ma jedyny słuszny i ilu użytkowników tyle zdań. Ja używam Cura.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...