Skocz do zawartości

Projektowanie PCB - jak zacząć?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką i mam pytanie jak zaprojektować swoje pcb. 

Z góry dziękuję za pomoc

7 minut temu, Janek2010 napisał:

Dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką i mam pytanie jak zaprojektować swoje pcb. 

To bardzo długi i zawiły temat... Nie polecam od tego zaczynać... no ale...

1. Potrzebujesz odpowiedniego oprogramowania - początkujący najczęściej korzystają z EasyEDA lub z KiCad'a, profesjonaliści z Altium Designer. Na początek polecam ten pierwszy, gdyż ma wbudowaną bazę komponentów i nie trzeba szukać plików w sieci / tworzyć własnych.
  2. PhilsLab ma sporo poradników z projektowania, aczkolwiek są w dość nietypowej formie...
  3. Możesz też poszukać ogólnych tutoriali. Im więcej pooglądasz tym łatwiej się połapiesz.

Tylko uważaj, bo przy projektowaniu PCB trzeba zwracać uwagę na wiele rzeczy... Sporo z nich wskazuje "DRC", ale drugi worek to rzeczy, których trzeba pilnować ręcznie, a nie wiem jaką płytkę chcesz projektować...

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Ja też polecam EasyEda...w sumie tylko z tego korzystałem, ale bardzo szybko się przyzwyczaiłem do całego interfejsu i ogólnie proste płytki robię w kilkanaście minut...😉

(edytowany)

- zaczynałem od EAGLE ale po poznaniu EasyEDA , polecam tylko EasyEDA.

- coś się lubi lub nie.

Edytowano przez 99teki

Najczęściej poleca się to, co lubi się samemu 😉 W przypadku takich programów i tak warto sprawdzić różne dostępne rozwiązania. Jak @Janek2010 zdecyduje się na projektowanie swoich pierwszych układów to przynajmniej będzie miał do wyboru kilka możliwości. Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z jednego programu.

• Lubię! 1
(edytowany)

Cześć,

do płytek PCB z największymi układami w obudowach LQFP144 polecam "EasyEDA" - głównie ze względu na łatwość tworzenia własnych elementów bibliotecznych, oraz bardzo dużo istniejących gotowych elementów bibliotecznych. Do płytek "High Speed" PCB (czasy narastania sygnałów mniejsze niż 5 ns) i zawierających układy w obudowach BGA (np BGA256 i większe) polecam "Altium Designer" (Altium Designer zawiera narzędzia, które trudno znaleźć u konkurencji  i dla mnie jest "the best").

Poniżej zdjęcie dwóch płytek PCB (6-cio warstwowych) zawierających układy FPGA w obudowach LQFP100 i LQFP144 (większa płytka) zaprojektowanych w "EasyEDA" i wykonanych w firmie "JLCPCB" (bezpośrednio z programu EasyEDA można wygenerować zamówienie na wykonanie i montaż płytek PCB).

PCB_ExampleGowin.thumb.jpg.a29cf008e7385763b21de0164e55559c.jpg

Tutaj PCB dla tej mniejszej płytki (w pdf):

PCB__Gowin__FPGA_2023-03-17.pdf

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch
  • Lubię! 2
19 godzin temu, ethanak napisał:

A czemu nie Eagle? 

Cześć @ethanak,

ja zaczynałem od "Eagle" ale po poznaniu "EAsyEDA" zdecydowanie wole ten drugi - głównie ze wzglądu na łatwość tworzenia własnych elementów bibliotecznych (symboli i footprint'ów). Do zawansowanych projektów PCB (np. z bardzo szybkimi sygnałami różnicowymi i elementami dla których długość ścieżek i impedancja ma znaczenie) oraz w obudowach BGA (większych niż BGA 64) polecam "Altium Designer".

Pozdrawiam

• Lubię! 1

W EasyEDA przeszkadza mi interfejs: siedzę praktycznie z nosem w monitorze, Eagle ma wszyskie ważne kontrolki obok siebie, a EasyEDA rozwalone na całą szerokość ekranu. Dla mnie to męczące, ale dla kogoś z w miarę normalnym wzrokiem nie powinno stanowić problemu.

Niby drobiazg... ale przeszadza.

• Lubię! 2
  • 2 lat(a) później...

Faktem jest że o gustach się nie dyskutuje, ale zawsze warto się dowiedzieć co mają do powiedzenia inni. Często jest tak, że ktoś preferuje jakiś program bo ten program opanował najbardziej. Myśmy najbardziej opanowali Altium Designer, dlatego w naszej ocenie „jest najlepszy” – bo go po prostu najlepiej znamy ale i przyznać muszę, że widzimy jakie ma bogate możliwości w porównaniu do innych. Na swojej ścieżce zawodowej miałem się okazję przekonać jak się pracuje z PADS, Eagle, KiCAD, Designspark PCB oraz EasyEDA. Jeśli miałbym polecić program na start, który dodatkowo nie pachnie komercją, to zdecydowanie KiCAD. Wiem, że wiele firm używa go jako narzędzia profesjonalnego. KiCAD imponuje swoimi możliwościami jako narzędzie całkowicie darmowe. Wybierając open-sourcowe narzędzie KiCAD ma się też spokojną głowę, że nikt nie będzie wymagał w pewnym momencie wykupienia jakiejś wersji komercyjnej, żeby zrobić coś dodatkowego. KiCADa można używać całkowicie za darmo do zastosowań komercyjnych.

• Lubię! 1

Jest jeszcze wart zwrócenia uwagi program DipTrace. Jest to komercyjny program, ale dostępna jest wersja darmowa niekomercyjna z ograniczeniem do 300 pinów. Po kontakcie z twórcami tego programu możliwe jest uzyskanie bezpłatnej niekomercyjnej wersji do 500 pinów. Jest też specjalna oferta cenowa dla osób rezygnujących z programu Eagle. Nie zostało to sprecyzowane czy oferta ta dotyczy wersji darmowej czy komercyjnej Eagle. 

Jedynie co to w DipTrace trzeba część bibliotek elementów dostosować do własnych wymagań. Choć te co są udostępnione z programem mogą okazać się wystarczające. Kilka lat temu w dawnej "Elektronice dla Wszystkich" był kurs tego programu w wersji 3. Obecnie mamy DipTrace 5, ale program ten nie zmienił się aż tak bardzo i szybko można odnaleźć się w jego nowej wersji.

Natomiast w przypadku KiCada kilka razy już spotkałem się z opiniami, że ktoś korzysta ze starszej wersji tego programu, bo nowsza wersja jest "nieintuicyjna" w obsłudze i wiele funkcji programu jest przebudowywanych i zmienianych z wersji na wersję. To dodatkowo "utrudnia" korzystanie z tego programu i zniechęca do KiCada.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...